Kedi Ve Fare \Günter Grass


Alman Edebiyatının önemli yazarlarından biri Günter Grass. Ayla sayesinde haberdar oldum yazar ve kitaptan. Arkadaşlar iyi ki var. :))
🍂🍂🍂 Konusu ve anlatım tarzı biraz enterasandı. Hatta biraz nette bakındım,  çoğunluk sıkılmış... Tabi okurken ruh halimiz de önemli.... Evet tekrar fazla ama ironik bir anlatımı var ve bence duygularını böyle anlatmış yazar. Mesela okurken kendinizi lise yıllarınızda ve bazı çocukların hele hele erkeklerin arasında ki şakalaşmaları ve birbirleri ile en ufak şeylerden nasılda dalga geçerlerdi derken  bulabilirsiniz.....


Konusu ise;
Avrupa, İkinci Dünya Savaşı’nın karanlığına gömülürken, ergenliklerini yaşayan bir grup genç, günlerini Danzig Limanı’nda avarelik ederek geçirmektedir. Ancak savaşın şiddeti yayıldıkça, gençlerin yazgısı da tarihin bu dehşet verici döneminin koşullarıyla kesişecektir.

Faresi, yani fazla çıkık âdemelması yüzünden alay konusu olan 14 yaşındaki Mahlke’nin, Nazi Ordusu’nda gösterdiği başarılarla ulusal bir kahramana dönüşümünün öyküsü, yazarın her zamanki grotesk diliyle görkemli bir başyapıt olarak karşımıza çıkıyor.

15 yaşında Hitler Gençliği’ne, 17 yaşında Nazi Ordusu’na katılan ya da katılmak zorunda kalan Günter Grass’ın geçmişinin gölgesi hem romanın anlatıcısı Pilenz’de hem de Mahlke’de somutlaşıyor. Savaş zamanında insanların kime ve neye dönüşmek zorunda kaldığı, toplumla birey arasındaki kedi-fare oyunuyla, edebiyat tarihinin bu en unutulmaz metaforlarından biri aracılığıyla sorgulanıyor.


Yorumlar

  1. bunu duymadım ama bu yazarın teneke trampet adlı romanı çok çok müthiş, filmi de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa o zaman o kitabını da ekleyeyim listeye Deep.
      💋

      Sil
  2. Merhaba, Paylaşım İçin Çok Teşekkürler.

    http://www.farmasigirisi.net Farmasi Ücretsiz Üyelik, Farmasi Üyelik, Farmasi Üye Ol

    YanıtlaSil
  3. Evet evet ne guzel tanımladınız İlkay.
    Karakterler ön planda, duyguları da oyle bir anlatmış ki...hissediyorsunuz okurken.
    Selamlar. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi