Karanlıkta Bir Nehir Kuzey Kore’den Bir Kaçış Öyküsü Masaji Ishikawa

 

Bir kutu kitap ile gelen kitaplardandı "KARANLIKTA BİR NEHİR - MASAJİ İSHİKAWA"
 
Konusu üzücü idi... Kitabında arka  kapağında  bahsettiği gibi; bir kaçış öyküsü.. Üzen kısmı ise "aidiyet"duygusunun yoksunluğu.... Bir yere, bir topluma ait hissetmek kişi ve ailesi için önemli oluyor. Sonuçta yaşadığımız coğrafyanın kültür, geleneği göreneği ile harmanlanıyor kişiliğimiz....bakış açımız... Yazarımızın babası Kuzey Kore'li annesi Japon'dur. Ve Ülkeler aeası anlaşma gereği Kuzey Kore'liler yeni kurulacak olan bölgeye ne vaatler ile götürülürler. Ondan sonra başlıyor olaylar. Tabi öncesi kadının çektiği çile...sonra çocuklarının.... derken kitap bitiyor. Daha fazla anlatmak istemiyorum çünkü bu kitabı okumak isteyenler için tüm detayları bilmek hoş olmuyor....

Arka kapağı şöyledir;
Karanlıkta Bir Nehir, dünyanın en acımasız totaliter rejimlerinden Kuzey Kore’yi ve ondan kaçmaya çalışan bir adamın gerçek hikâyesini ilk ağızdan anlatıyor.
 
Yarı Koreli yarı Japon Masaji Ishikawa, hayatının önemli bir kısmını, aitlik hissinden yoksun ülkesiz biri gibi hissederek yaşamak zorunda kaldı. Bu duygu, o henüz on üç yaşındayken ailesinin Japonya'dan Kuzey Kore'ye taşınması ve bir anda en düşük sosyal kastın içine düşmesiyle derinleşti. İş imkânları, çocuklarının eğitimi ve toplumda daha yüksek bir statü vaatlerine aldanan Ishikawa’nın Kore vatandaşı babası, bu yeni komünist ülkenin cazibesine kapıldı. Ancak önlerine konulan hayatın gerçekliği bu ütopyaların hepsinden uzaktı.
 
Ishikawa anılarında; çocukluktan yetişkinliğe uzanan fırtınalı hayatını, baskıcı bir rejim altında geçirdiği acımasız altı yılı ve Kuzey Kore'den kaçışı sonrasında Japonya'ya dönüş zorluklarını bütün samimiyetiyle anlatıyor. Karanlıkta Bir Nehir, sadece sınırların içindeki tüyler ürpertici bir yaşam manzarası değil, aynı zamanda insan haysiyetinin ve inatçı doğasının da güçlü bir kanıtıdır.

Yorumlar

  1. Bazen başkalarının acılarında bugünü unutmak iyi oluyor ama...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki.. Bu sefer de onlara üzülmeye başlıyorum Tülin Hn.

      Sil
  2. çok üzücü olmalı, ben almayayım:) keyifli okumalar Gülşah'cım çok güzel anlatmışsın, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemnde çok canım... Sagol sana da keyifli okumalar. Selamlar, sevgiler 😚

      Sil
  3. Aidiyet duygusunu oluşturamamak insanı çok etkiliyor, ilgi çekici gözüküyor:)
    Emeğine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya...hep bi yanımız ait olmak istiyor. Kitap iyiydi, eğer bu tarz okumaları seviyorsanız tavsiye ederim. Teşekkürler, selamlar sevgiler.
      🙏🏼🌺

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi