Bir Hikaye ve Kavgam Serisi....




 Aslında Boris Pasternak'tan " Doktor Jivago" kitabını okumak istiyordum. Ama her zaman ki gibi YKY Kadıkoy'e inince ve diğer kitabı değilde bu kitabı bulunca aldım. :)

Aslında iyi de oldu. Yazarın anlatımını tanımış oldum. Ve bir gerçek var ki bir donem savaş görmüş, yokluk çekmiş yazarlar daha içli ve daha detaycı anlatabiliyorlar.  Hatta az öz cümle ile bir sürü şey anlatıyorlar.

Yazarımız entellektüel bir çevrede yaşamış, ve hayat hikayesi şöyle;





1930’lu yılların başı Pasternak’ın SSCB edebiyatında etkin rol aldığı bir dönem oldu. 1934 yılında Yazarlar Birliği’nin ilk kongresinde yaptığı konuşma, Lunaçarski’nin onu SSCB’nin en iyi şairi ilan etmesini sağladı. 1935 yılında Paris’te Uluslararası Barış Kongresi’ne katıldı. Pasternak’ın 1945-1955 yılları arasında yazdığı “Doktor Jivago” adlı roman hayatının dönüm noktası oldu. SSCB içinde yayımlanmayan bu roman, onun 1946’dan başlayarak Nobel Edebiyat Ödülü adayları arasında anılmasını sağladı. 1958 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü, fakat Pasternak SSCB yetkililerinin onaylamaması nedeniyle ödülü kabul etmedi.

Akciğer kanserine yakalanarak 30 Mayıs 1960 günü, Peredelkino ’da öldü.

"Bir Hikaye" kitabı kısa bir  düz yazı şeklinde yazılmış bir öykü. Ablasının yanına gelen, arada geri dönüşler yaşayan bir adamın öyküsü... 39 yaşındayken yazar bu eseri ve amacı; Devrimi ve 1.Dünya Savaşı öncesini anlatmaktır. 

Ve özellikle Rusça çevirisi Yapı Kredi yayınlarından çıkan bu eser.

Kısa ama öz, dopdolu bu kitapla yazarı tanıdığıma sevindim.


 
 
 
 
Daha sonrada bundan bi 6 sene evvel D&R'dan kampanyadan 3 ciltlik seri kitap olan " Kavgam, Aşık Bir adam ve Çocukluk Adası/ Karl Ove Knausgaard" kitaplarını almıştım. Birinci kitaba başladığımda o uzun anlatımlar biraz sıkmıştı beni. Bende hiç kendimi zorlamadan kaldırmıştım. Sonra bu senede bana öyle melun melun bakıyordu kitaplıktan. Dur hele başlayayım bakayım yine aynısı olursa bu sefer tamamen bırakırım dedim kendime :))
Aaaaa bi baktım su gibi akıyor kitap. İlk kitap olan "Kavgam"da cocukluğu, okul yılları, gençlikde ki yaşadığı içe dönük haller...babası ile olan ilişkisi, annesinin sıcaklığı... okul zamanı.... tabi her detay var kitabında. Betimlemeler biraz fazla ara ara durağanlaştırıyor okumayı ama dayanırsanız sonrası tekrar akıyor anlatım...
okurken en çok düşündüğüm; biz yeri geliyor en yakınımızla bile sorunlarımızı konuşurken; hem ailevi hem kişisel...acaba bu kadar cesur olur muyduk? gerçekten de öyle bam teli yerleri, duyguları anlatmış ki... sizde kendi hayatınızda o günlere gittiğinizde kendinize itiraflara başlarken buluyorsunuz kendinizi :)

Bir röportajında şöyle demiş;
'Yazmak utançtan kurtulmanın bir yoludur. Yazdığınızda tüm fikir özgürleşir. Bence utanç sosyal hayatta gerekli bir mekanizmadır. Her şeyi düzenler. Ama bende bundan çok fazla var, aşırı dozda.’ 

Seri altı ciltten oluşuyor, sonradan son üç kitapta Monokl Yayınları tarafından basıldı.Diğer üç kitabı hemen alır mıyım bilmiyorum ama elimdekileri okumak istiyorum.
2.kitapta da yazma serüveni, çocukları ile yaşadıkları, karısı ile olanlar ve yazma serüvenini anlatıyor. Hele o cocukları ile olanları okuduğunuzda, yalnız olmadığınızı hissediyorsunuz...


Yorumlar

  1. Haklısınız, savaş ve devrim yıllarını yaşayan Rus yazarlar oldukça etkileyici eserler verdiler. Yazarken ne kadar cesur olunursa o kadar gerçek ve içten oluyor eser. Aksi takdirde bir şeyler eksik kalıyor. Bazen ilk okuduğumuzda sıkıcı bulduğumuz kitaplardan belli bir zaman sonra büyük haz alabiliyoruz. Bunu ben bir gelişim ve değişim olarak değerlendiriyorum. Tanıtım hoştu:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :)
      Evet acı, umut hep besliyor duygularımızı. Ve bir çok yazardan bundan beslenmiş.
      Özellikle Kavgam serisi şuan için daha iyi gidiyor :)
      İyi haftasonunuz olsun :)

      Sil
  2. jivagonun filmini tv de görünce hep izliyom, müthiş yaa :) aşık bir adamı sıkılarak okudum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç izlemedim. Ara ara uzatmalar olsada 3.kitaba geldim Karl Ove'n :)

      Sil
  3. Bir Hikaye'yi yakın zamanda okudum. Biraz eksik kalmışlık gibi bir duygu yarattı bende.
    Belki de bu hikaye, gelecekte yazacaklarının taslağı gibiydi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen dediginiz gibi bu hikaye ile Doktor Jivago'yu yazmış. Bir Hikaye'de başlangıç olmuş...
      İyi haftalar :)

      Sil
  4. Tam Kavgam serisinin 6 kitaptan oluştuğunu yazacaktım ki yazının altında sen yazmışsın. Ben de ilk 3'ünü okudum ama devamı gelmedi. İlginç bir seri. Bazı yerleri beni çok etkilemişti, bazı kısımlarından da çok bunalmıştım ama birinin hayatını, ailesini ve evliliğini bu kadar çıplak bir şekilde anlatması etkilemişti beni :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende o donem D&R'da sadece 3 kitap vardı onları almıştım Şule. Sonra çevirisi yapıldı son üc kitabın ama sira gelip de alamadım. Bende senin gibi düşünmüştüm. Bu kadar detayı anlatmak birazda yürek ister demiştim kendime. Açık olmayı severim ama bu kadar olur muydum bilemiyorum...
      Bide "Sonbahar..." diye bir serisi var onu merak ediyorum. Diğerlerini alır mıyım kararsızım... :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi