Devlet Platon


 "Devlet / Platon" kitabını ikinci okuyuşum. İlk okuduğumda daha çok siyasi ve sonrası kişiye dönük diye algilayarak okumuşum. Okumuşum diyorum çünkü ikinci okumamı Sevgili mineilebirlikteokuyoruz grubumuzla okuduk... Canım Mine moderatörlüğünde toplandığımız sohbette bambaşka kapılar, bilgiler açıldı.... Oysaki " devlet=insan" demekmiş. Mesela 7.kitapta anlatılan "mağara benzetmesi" hiç yoktu algımda sonra bir araştırdım ki..oooo aslında bilindik bir bilgi aktarımıymış...ve toplantı sonrası, hem içsel olarak hem de mantıksal olarak daha bir netleşti. İnternette bakınırken; Webtekno.com sitesinden aşağıda paylaştığım bilgiye ulaştım...

Platon’un mağara alegorisi nedir?

Platon’un Devlet isimli eserinin yedinci kitabında Sokrates tarafından anlatılan Platon’un mağara alegorisinde bir mağaraya zincirlenmiş üç insandan bahsedilir. Bu insanlar yalnızca mağara duvarını ve birbirlerini görebilirler. Doğuştan beri bu halde olan üç insan, duvarda mağara girişinden yansıyan gölgeleri ve yankı yapan sesleri duymaktadırlar. Yani gerçeklik, onlar için yalnızca gölgeler ve yankı seslerdir.

Derken bu insanlardan biri zincirini çözer ve kendini mağaranın dışına atar. Yoğun ışık yüzünden geçici körlük yaşadıktan sonra gözü alışarak aslında gördükleri şeylerin yalnızca birer gölgeden ve duydukları seslerin yalnızca yankılardan ibaret olduğunu anlar. Bir akarsu kenarına gidince sudaki yansımasını ve gölgesini görmesi ise her şeyi anlamasını sağlar.

Büyük bir hevesle mağaraya dönüp bu durumu anlattığı zaman ise arkadaşları tarafından deli olmakla suçlanır. Onları kurtarmak istediğinde zincirli iki insan onun gibi delirmek istemediklerini söyleyerek mağarada kalmayı sürdürürler. Hatta zincirlerinden kurtulmuş olana saldırmayı bile denerler. Ne kadar anlatırsa anlatsın zincire vurulmuş iki insan bu durumu anlayamaz ve hayatlarını orada sürmeye devam ederler.Platon’un mağara alegorisindeki benzetmeler:
Platon’un mağara alegorisi
Mağara: Toplum
Mağarada zincirlenmiş insanlar: Toplumun parçası olan bireyler
Zincir: Toplum içinde yaşayan insanları sınırlayan kurallar
Geçici körlük: Yolunu kaybetme, şaşkınlık hissi
Mağara duvarına yansıyan gölgeler: Toplum tarafından gerçek kabul edilenler
Zinciri kıran insan: Filozof ya da sorgulayan insan
Platon’un mağara alegorisi bize ne anlatıyor?
Platon’un mağara alegorisi
İnsanlık, kalabalık gruplar halinde yani toplum olarak yaşamaya başladığı günden beri belirli kurallar belirlemiş ve bu kurallar zaman içinde bazen genişlemiş, bazen daralmıştır. Farklı inançlara göre vahiy yoluyla yaratıcı tarafından gönderilen emirler, toplumsal kurallara eklenerek zaman içinde daha katı ya da daha rahat bir hale gelmiştir. Yani kurallar her zaman vardır.

Birey, toplumla uyum içinde yaşamak istiyorsa belirlenen kurallara uymalıdır. Kurallar çerçevesinde yaşayan birey için tüm gerçeklik, bu çerçeve içinde yaşananlardır. Kurallar çerçevesinin ve toplumun dışında kalan şeyler ise çoğu zaman zaten rahatı yerinde olan bireyin ilgisini çekmez. Ancak bazen istisnalar olabilir.

Bir şekilde toplumdan daha meraklı olan bireyler, toplum ve kuralları dışındaki hayatı da öğrenmek isterler. Ancak içinde yaşadıkları ortamın dışına çıktıkları zaman bocalarlar. Sabırla yoluna devam eden birey, aslında içinde yaşadığı toplumun ve kuralların yalnızca kendi gerçeklikleri olduğunu fark eder. Aslında gerçeklik, onlara öğretilenden çok daha farklıdır.

Elbette artık gerçeği öğrenmiş birey, toplumuna dönüp de aslında içinde yaşadıklarının gerçek olmadığını söyler. Kurallarına katı bir şekilde bağlı olan toplumlar gerçekleri reddeder ve gerçeği söyleyenin başına olmadık şeyler getirir. Kurallarına çok da bağlı olmayan toplumlar ise gerçeği de göz önüne alarak bazı yeni kurallar getirebilirler. Ancak kurallar, her zaman var olacaktır.
( Netten kopyaladigim yorum burada bitiyor)

⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️



Ve aslında kuralların, devletin, yasalarn  nasıl çıktığını da anlatan kitaplardan biri.... Hepimiz biraz gölgelerden çıksak, özgürlük adı altında her davranışı kendimize hak görmesek... Hakikat ile gerçek arasında ki farkı anlasak... Veee güç ile güçsüzlüğü fark etsek... Zenginliğin size her hakkı vermedigini anlasak... Yoksulluğun daha kıymetli olduğunu bir görsek.. elbet buradaki yoksulluğu maddi olarak algılamayın.

En çok geçen konulardan biri de; araştırarak karar vermek, yönetmek gibi işler kafaya özgüdür. Yaşamak, kafanın işidir. Kendisine özgü değerleri olmayan kafa iyi işlemez. Doğru kafa, doğru işler yapar ve mutlu olur. Eğri kafa da mutsuz olur.. Bu konuda şüphe yoktur. Asıl araştırılması gereken eğriliğin ve doğruluğun ne olduğudur.

Kitaptan alıntı:



⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️Bu doymak bilmeyen, başka değerleri küçümseyen özgürlük isteği, demokrasinin değişmesine ve zorbalık yolunu tutmasına sebep olur....


⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️Başa geçme, bir tutku olmamalı insanda. Tutku olan yerde ister istemez kıskançlıklar ve kavgalar olur....


⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️"Şunlara: Yaşlılar yanında edeple susmak, yaşlılara yer vermek, görünce ayağa kalkmak, ana babaya saygı göstermek, saç kesmek, giyinmede kuşanmada, davranışlarda geleceğe uymak. Bütün bunlara dönülmez mi dersin?

--- Dönülebilir!

--- Böyle şeyleri kanunlaştırmak saflık olur bence. Bunlar hiçbir yerde de kanunlaştırılmamıştır, çünkü bunlar sözle, yazıyla yaşatılacak kurallar değildir.

Yorumlar

  1. Bu kitabı hiç okumadım ama güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçerik olarak çok dolu bir okuma oldu Sinan Bey. :)

      Sil
    2. Mutlaka okumalıyım o zaman listeye aldım :D

      Sil
  2. Eğer okursanız İlkay bölüm bölüm okuyun. Teşekkürler 🙏🏻

    YanıtlaSil
  3. ah ah bizim ülke mağara biz de zincirli körler hihihi :)

    YanıtlaSil
  4. Çok doğru bir özet oldu Deep ;)

    YanıtlaSil
  5. Bu kitap hiç ilgi alanıma girmemişti ama yazdıklarınız ilginç geldi:) aklımda bulunsun. Keyifli okumalar, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ilginç detaylar vardı bu okumama Gül Hn. Yalnız okurken bazı kalıplarla düşünmemek gerektiğini anladım, özellikle bu kitap için. Selamlar, sevgiler 🪷

      Sil
  6. Benim merak ettiğim ama gözümü korkutan bir kitap. Sen ikinci kez okuduğun için biraz cesaretlendim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okurken kalıplara bağlı kalmadan okursan, iyi gidiyir Şule. Gözün korkmasın, seneye listene ekle derim.. çok şey bulacaksın içinde.

      Sil
  7. Kitabı biliyorum ama hiç alıp okumak istemedim:) Çok güzel anlatmışsınız, yazınızı sevdim:)))

    YanıtlaSil
  8. Ben geçen yıl kötü bir çevirisini okudum iş bankası yayınları daha iyidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çeviri kötüyse kitapta hiç akıcı ve anlamlı olmuyor. İşKültür klasikler konusunda iyi çevirilere sahip.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi