Tanios Kalesi Amin Maalouf Ve Kış Uykusu Goli Taraghi






İranlı yazar Goli Taraghi 79 devrimini anlatmış bu kitabında. Kendisi bir dönem de sürgün yaşamış. Duyguları daha yoğun, içsel anlatıyor kitabında da. Tedirginliği, acıyı, hüsranı... yaşlılığı ve ölüm olgusunu hissediyorsunuz okurken...

İlk sayfaları çevirdiğimde biraz karışık geldi kitap. Sonrası netten biraz yazarı ve kitabı araştırdığımda ne demek istediğini daha iyi anladım.  Çünkü kitapta ki söylemler öyle derin ki.. yer yer biraz içiniz daralsa da konu çok iyi...
"Pencere aralıklarından, kapı altlarından, görünmez çatlaklardan rüzgâr doluyor içeriye. Kış geldi. Erkenden. Kışları hep birlikteydik: Ben, Haşimi, Enveri, Azizi, Ahmedi, Mehdevi ve elbette Haydari Bey. Ne çabuk geçti. 75, 77, belki daha çok yıl. Bilmiyorum. Günler aylar geçip gitti. İki yıl eksik, iki yıl fazla, ne fark eder? İhtiyarlık ne zaman başladı? Ölüm ne zaman çıkıp gelecek?" diye yazmış Taraghi romanın bir bölümünde.

Ölüm, keder, dostluk, arkadaşlık, inanç ve hüzün hepsi var kitapta. Ki kitap aslında incecik. Öyle açık açık yazmamış kısa net cümleler içinde, betimlemelerle, ara ara hatıralarını anlatırken siz hissediyorsunuz.
Eğer İran Edebiyatını seviyorsanız bu kitabı da seversiniz.
Sanıyorum başka bir kitabı daha çevrilmemiş dilimize. Aslında kadın yazarımız bayağı kalemi kuvvetli ve ünlü..
Not edin ve bir göz atın derim kitaba.




Bir solukta biten kitaplardan Amin Maalouf kitapları ve bu kitapta öyleydi. Bir efsaneden yola çıkarak kurgulamış yazar konuyu. Yalnız yazarın öyle bir anlatım gücü var ki her kitabı bu kadar mı sürükleyici ve akıcı olur.
 Tanios Kayası kitabı da dağda geçen, aşk, güzellik, şeyh, öfke, intikam, bağışlama vs... bu duyguların hepsini barındıran bir roman.
Dağ'ın şeyhi kendinde hak görerek köyün birçok kadını ile birlikte olur.
Yalnız biri vardır ki adı Lamia ve güzelliği dillere destan. Kadının korktuğu başına gelir ve şeyhden hamile kalır. Olaylar da bundan sonra başlar.
Ortadoğu'nun kaçınılmaz kaderi bu sanırım...
Ve efsane kitaptan yola çıkarak anlatılan hikaye aslında çok da uzal değil.
Yine keyifle ve hüzünle okudum bu kitabı....
Yazarı seviyorsanız kitaplığınız da yer açın bu kitaba da.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi

Selam :)