Çocuklar için Zor Zeka Sorularının Önemi

 Selam Arkadaşlar.

Okuduğum bir yazıyı sizinle de paylaşmak istedim.

 


 

Özellikle çocuklarda ve gençlerde zor sorular için üretilen kolay cevaplar bir zeka belirtisi olarak görülmektedir. Zekayı genel olarak tanımlamak gerekirse çevreye uyum sağlayabilme ve problem çözebilme yeteneği denebilir. Bir insanın zekası onun yaptıkları ile değerlendirilir. Zeka sayesinde insanlar yeni durumlara ayak uydurabilirler, olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurabilir, problemleri çözebilir.

Zekanın çeşitli boyutları vardır. Her ne kadar günümüzde matematiksel işlemler yapabilmek sadece zeka ürünü gibi görünse de aslında zeka çok boyutudur. Bunlar el becerileri, sanatsal ürünler ortaya koyabilme, dilsel beceriler, soyut kavramlardan yetenekler, sözcükleri ve kavramları iyi tanıma ve bunlar üzerinde hakimiyet sahibi olma, yaratıcı yazılar yazabilme, resim çizebilme olarak adlandırılabilir...

Çocuklarda Zeka Gelişimi Eğitimi

Zihni eğitmeyi bilmek, nasıl bileceğini öğrenmek ve eldeki bilgiyi değerlendirmeyi, yorumlamayı öğrenmekle gerçekleşir. Bir çocuğun düşünen, bilgi sahibi olabilen, bu bilgiyi yorumlayabilen, değerlendirebilen bir birey olabilmesi için zihninin iyi eğitilmesi gerekir. Zihin eğitimi ile bir çocuğun bireysel ve sosyal yaşamında başarılı olması, yetenek sahibi olması ve yeteneklerini yerinde ve doğru kullanması, kendisini sürekli geliştirmeye devam etmesi sağlanır.

Bir çocuğun zeka gelişiminde rol oynayan en önemli faktörlerden biri çevredir. Çocuğun yetiştiği çevre ve anne baba ilgisi öncelikle zihinsel gelişimin nasıl ilerleyeceğini etkileyen faktörlerdir. Anne baba ve okul yaşamında öğretmen gözlemi sayesinde çocuk kendi zihinsel yeteneğini keşfedebilir ve bu yönde kendisini geliştirmeyi başarabilir. Bir çocuğun zekasını erken yaşta geliştirmeye başlamak onun hayatını, geleceğini mükemmel hale getirmek anlamına gelir. Doğuştan ilgilenilmesi, ihtiyaçlarına olumlu dönütler verilmesi sayesinde çocuklar kendi zeka kapasitelerini artırabilirler.

Çocukların zihinsel gelişimi için kritik dönem okul öncesi dönemdir. Bu dönemi kaçırmamak ayrı bir önem taşır. Bunun yanında zihinsel gelişimde bireysel farklılıklar da göz ardı edilmemelidir. Her çocuk özeldir, unutulmamalıdır.

Zihin Her Zaman Gelişmeye Devam Eder

Bir insanın zeka gelişiminde önemli rol oynayan başlıca faktörler vardır. Bunlar:

        Çevre

        Aile

        Beslenme

        Kalıtım

        Ruh sağlığı

 


Bu faktörlere bağlı olarak insanın doğumundan başlayarak ölümüne kadar zeka gelişimi devam eder. İnsanın zihnini ne kadar geliştireceği de bir yerden sonra kendi elindedir. Ancak zeka gelişimde ailenin kurduğu alt yapı göz ardı edilemeyecek kadar büyük önem taşır. Bu nedenle zeka gelişiminde öncelikli olarak en önemli olan dönem, çocukluk dönemidir ve bu dönemde ailelere, öğretmenlere büyük sorumluluk düşmektedir.

Zeka öncelikle çocukluk döneminde yapılan algı eğitimine fazlası ile bağlıdır. Bu nedenle aileler çocuklarına evde, görme, İşitme, hissetme, kavrama ile ilgili algı oyunları oynatmalı ve çocuklarının zeka gelişimine destek olmalıdırlar.

Bu oyunlar arasında dikkat çeken ve düzenli kullanımda zeka becerilerini güçlendirdiği bilinen MentalUP Eğitici Zeka Oyunları’nı denemeniz önerilir.

👉Çocuğunuzun performans raporlarını anında takip edebileceğiniz MentalUP Eğitici Çocuk Oyunu’nu hemen ve ücretsiz deneyin.

Zeka gelişiminde önemli olan bir diğer faktör de çocukların gelişimleri sırasında kaygı ve korkulardan olabildiğince uzak tutulmaya çalışılmasıdır. Bunun yanında özgüvenlerini zedeleyici hareketlerden de özellikle kaçınmak gerekir.

Yukarıda uzun uzun çocukların zor zeka soruları ile nasıl baş edebilecekleri ve zeka gelişimleri için yapılabilecekler hakkında konuştuk. Şimdi de zeka sorularının yapısından biraz bahsedeceğiz.

Öncelikle zeka soruları, çocukların dikkatlerini ölçmeye yöneliktir. Bir çocuğun önünde bulunan zeka sorusunu çözebilmesi için ilk yapması gereken tüm dikkatini soruya vermesi ve  istenilen sonucu doğru algılamaktır. Zeka testleri genel olarak görsel ve zihinsel, dikkat testleridir. Sorularda farklı şekiller veya kelime, sayı verilip arada bağlantı kurulması istenebilir. Veya tam tersi, farklı olanın bulunması istenebilir. Zihinden karmaşık matematiksel işlemlerin hızla yapılması gerebilir. Veya kağıt üzerine çizilen bir çizgiden yaratıcı bir fikir ile resim yapılması istenebilir. Verilen kelimelerle hikaye kurdurulabilir, yarım kalmış bir hikaye tamamlatılabilir. Verilen resimlerden hikaye kurdurulması istenebilir. Anlatılan bir hikayeden sorular sorulabilir. Bunların hepsi çocukların dikkatini ve yeteneklerini ölçmeye yöneliktir.

Yorumlar

  1. okul öncesi eğitimde gerçekten büyük bir yere sahip oyunlar hayatımıza renk katıyorlar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi