Merhaba... Ulyssee ile

 Selam.... 

Uzun çok uzun bir aradan sonra "merhaba" demek de zormuş.  Hayatımızda çok şey oldu bu süreçte. Bizi üzen olaylar yanında sevindiren haberlerde oldu. Hayat böyle işte diyorum kendime. Bir sınavdayız ve her şey mümkün....

Ara ara girip sizleri okudum. 😊 Kendi okuduğum kitaolarj rutin bir şekilde Instagram'da paylaşınca burası biraz atıl kaldı sanki 🥺 oysa ki seviyorum bloğumu, yorumlarınızı, sizlerin paylaşımlarını. Sanırım bir döngüye girdim. Kırmak gerek... O zaman son okuduğum kitaplardan birini paylaşarak selam demiş olayım. 





Çooooooooooooook uzun zamandır #ulyesses okumak istiyor ama bir türlü kendime güvenmiyordum. 🙈 Ki çok seviyorum #jamesjoye 🤗

Özellikle kelimeler ile oyunlarını, ince esprilerini, hafiften laf dokundurmalari falan hep çok zekadan bence😊😉 

Neyse efenim, Ferda dedi ki; Gulsaaahhhh Serkan Hoca ve grubu "Ulyess" okuyacak gelsene. ( Tabiki arkadaşım biliyordu ne kadar çok okumayı istediğimi 🙈) Hadi dedim kacmaaaz bu fırsat, gruba katıldım. 


Öncesi "İlyada ve Odeyssa" okuduk. Joyce'un diğer kitaplarını okuduğum için yeterli idi benim için.  

Alt metni çok fazla olan bir kitap. Grupta ki arkadaşlarımı takdir ediyorum öyle detaylar yakalıyorlar ki.... Bizimlede paylaşıyorlar 🙏🏻 

Lakin yapı olarak bir kitabı öyle didik didik okuyunca yani ders kitabı gibi okuyunca keyif alamıyorum. O yüzden roman okur gibi didiklemeden okudum. Ve daha çok keyif aldım. 

Tabi bunda #fuatsevimay çevirisinin de etkisi var. Çünkü daha günümüze uygun çevirmiş. 

Ahhhh! Bazı yerleri okurken gülmeden edemedim. O ince zekâsı ile ince espriler, söylediği alttan alttan lafları bitirdi beni ya🙈😀

En çok hayran kaldığım şey ise; bir günü anlatıyor romanında ve o nasıl detaylar... Gerçekten de kendinizden pay biçin, bir günde karşılaştıklarınızla konuşmalarınız, evde bekleyen durumlar derken öyle oluyor ama bunu yazıya dökmek, arada geri dönüşlerle anlatmak, sonrası derken bir kez bir kez daha hayran kaldım zekâsına. Çünkü o dönemi düşünürsek, hz.google yok🙈 bu kadar ulaşım kolay değil bir çok şeye... Ve Joyce öyle bir sembol dili kullanmış ki. 

Açıkçası başlarken hızlı başlayıp sonra durağanlasıyor kitap, ama lütfen pes edip bırakmayın. O kelimelerin büyüsü ile devam edin. Evet sıkılabiliyorsunuz çünkü o anlatım üstünlüğünün gizemi bazen yoruyor ama değiyor da.


Not: Nette çok fazla kitap ile ilgili açıklama var. O yüzden ben kendi hissettiklerimi paylaşmak istedim.

İyi ki kitaplar

 var...✌🏻





Yorumlar

  1. joyce'un nevzat erkmen çevirisi olanı iyi. yky den. yetkili çevirmen o imiş :) bu kitabı,çeviriyi bilemedim görmemişim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Deep YKY de çok iyi ama ondan okuyan arkadaşlar çok zorlandı. Fuat Sevimay çevirisinde sık sık dipnot yerine cümle içinde kullanmış detayları ve daha akıcı.

      Sil
  2. Yazınızı görünce çok sevindim, merak etmeye başlamıştım neyse kötü bir şey olmaması çok iyi. Kitaplar daha da iyi:) gözünüze sağlık. Nedense Ulysses, okuma listemde hiç yer almadı, bundan sonrada sabrımın yeteceğini sanmıyorum:)) ama Proust'un Kayıp Zamanının ilk kitabını aldım (aslında Proust'da okumak istemiyorum da onu çok önceki yıllarda listeye koymuştum hadi deneyeyim dedim) bakalım bir ara onu okuyacağım devamı nasıl gelir bilmiyorum:)) her şeyin gönlünüzce olduğu bol kitaplı günler olsun, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, merak edilmek ne kadar güzel :) Teşekkür ederim.
      Ulysses biraz durağan olduğu için kararsız kaldığım kitaplardan Gül Hn. Eğer James joyce kalemini seviyorsanız okursunuz, yoksa bazı yerler havada kalıyor ve kştap bırakılıyor.
      Proust'un kafası acayipmiş bence. Seven taraftayım ama bu seride biraz durağan. İlk üç kitap ve son kitap acayip zevkli okunuyor ama o aradakiler biraz yavaşlatıyor ve öyle olunca da bırakmak istiyor insan :)
      Amin iyi dilekler için, selamlar ve sevgiler.

      Sil
  3. Sevgiler Gülşah! Keyifli okumalar olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkürler :) sevgiler benden de ama isminizi bilmiyorum. :)

      Sil
  4. yorum dapmıitım bakıver spamada :)

    YanıtlaSil
  5. Blogların yeri başka, ben bloglarda kitap yorumları okumayı daha çok seviyorum. Ulysses benim de okuma listemde şimdi daha da heveslendim başlamak için 😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi