Biten Kitaplarım 📚

 





İbn-i Arabi'nij felsefesinde, birinci temel nokta, kamil insandır.

Din ve öğretileri öyle ince bir çizgide ki aslında..... O yüzden ilk okumalar yapacağınız zaman çok soru sormadan sadece okuyun derim. Böylece ikinci kez okuduğunuzda hatırlayacaksınız ve bazı sorularınızın cevabını da bulacaksınız. Her okumanın mantığını aramadan, ruh gözü ile okumak gerekiyor. Çünkü aklımız bir yere kadar cevap vere;biliyor... "Eee sonra..." demeye başlarız eğer gönül gözümüz ile de okumazsak.... 

📍 Anadolu’da önemli etkisi olan Muhyiddin İbn-i Arabi’nin Batıni öğretisi, kökeni binlerce yıl öncesine giden çok köklü bir bilgi edinme ve bilgi aktarma sistemine bağlıdır ve Sufizm’in önemli temel taşlarından biridir.


Sufizm’in içinde kendine özgü bir üslupla Batıni öğretinin sırlarını kuşaktan kuşağa aktarmada Muhyiddin İbn-i Arabi’nin çok önemli bir fonksiyonu olmuştur. Öğretisine ait sırların hemen hemen hiçbiri açık bir şekilde dışarıya sızdırılmamışsa da, öyle sözlerinin içine öyle bilgiler kendisi tarafından gizlenmiştir ki, bu sözlerle karşılaşanlar, çoğunlukla büyük şaşkınlık içinde kalmışlardır. O sözleri anlamaya çalışanlar, o sözlerin içine gizlenen asıl anlamlarla yüzyüze gelebilmişler ancak böyle bir çaba içine görmeyenlerin büyük bir bölümü onu din dışı olmakla suçlamışlardır.


Kitaba ismini verdiğimiz “Arif İçin Din Yoktur” sözü de işte böyle çarpıcı sözlerinden biridir. Sadece bu sözü üzerine bile görmüş olduğunuz gibi bir kitap yazılabilmiştir. Ve daha nice kitaplar yazılacaktır. Çünkü tek bir sözünde bile çok derin Batıni sırlar üstü örtülü bir şekilde durmaktadır.


2000'li yıllar... Hz. Şems ile tanıştım.... İlk gönlüme Hz. Şems düştü, sonra Hz. Mevlana. Belki de ruhumun biraz Hz. Şems gibi biraz muhalif olmasındandır. Hoş görülü olmak çok sonraları oluştu ben de....

Sonrasi efenim tasavvufa yöneldim. Debi derya tabi... Ama bisey diyeyim mi size; ARAMAKLA BULUNMAZ AMA BULANLAR ARAYANLARDIR!

Cümlesi ile başlıyor hikâye......

O yüzden hazır olduğunuzda yol sizi yönlendiriyor, algıda seçicilik başlıyor.....

Söyle bir gerçeklik var... Ruh boşluğa düşmeye çok müsait, eğer manevi yönününzü de beslemezseniz bu yolda açmazlara, çıkmazlara, hep sorunların sizi bulduğuna inamalara çok sık düşersiniz...... (bunu düşünün derim)

Amak-ı Hayal'de bundan bahsediyor işte❗

Raci (insan, rica eden demek) iyi bir felsefe çıkışlı, iyi eğitim görmüş lakin bunalıma düşmüş bir gençtir. Çözümü içkide aramış ama olmamış... İçinde ki boşluğu dolduramamış arayışa girmiştir... İşte  ❗bu arayışa Aynalı Baba ile karşılaşır ve olaylar gelişir.

Demem o ki ( meditasyon ve yoga  yapmış biri olarak) her yol aslında O'na çıkıyor. İdrak ve anlamak önemli. Her şeyin elimizde olmadığını ama secimlerimizin bize ait olduğunu kabul etmek ve bu yolda ilerlemek önemli.... Çok ince bir çizgi......

Hani bir dua vardır ; Tanrım bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etme gücü, değiştirebileceğim şeyleri değiştirme cesareti ve bu ikisi arasındaki farkı anlayabilme sağduyusu ver”

― Marlo Morgan

📍 İşte burada anlatmış bir çok şeyi bu dua...... 🙏🏻

Mevzu uzun ve derin... Bir ara anlatırım, konuşuruz......


İç burkucu bir hayatın sahibi olan Emin Âkif'in biyografisini konu alan bir araştırmayla başlayan bu çalışmada İstiklâl Harbi yıllarında Mehmet Âkif ve yanında oğlu Emin'in yaşadıkları, hissettikleri ve Emin Âkif'le iki ayrı gazetede yayınlanan, babasıyla ilgili hâtıralarını dile getirdiği röportajların metinleri de yer alıyor.

 Söz konusu röportajlar hem Mehmet Âkif'le, hem de Emin Âkif'le ilgili önemli ayrıntılar barındırır. Metnin sonunda bulunan iki iktibasa da Emin Âkif'in ölümüyle ilgili bir hususa açıklık getirmesi bakımından yorumsuz olarak yer verilmiştir.

⚖️ Son sayfalar da içim çok acıdı... Zor bir durumda kalmış Emin Bey ve yalnız, parasız vefat etmiş.....🥺 #babammehmetâkifi̇stiklalharbihatıraları #mehmetakif

Yorumlar

  1. emin akif merak ettim valla, biyografik kitapla dünyada en çok okunan türmüş zaten, amak güzeldi, ilk kitap hiç bilmediğim bir yazar, not aldım kimmiş bir bakayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı önemli kişilerin byografilerini okumak çok keyifli. İlk kitapta Umarim ilgini çeker. Önden Bi araştır derim. Mevzu derin 😉

      Sil
  2. ''Ruh boşluğa düşmeye çok müsait, eğer manevi yönününzü de beslemezseniz bu yolda açmazlara, çıkmazlara, hep sorunların sizi bulduğuna inamalara çok sık düşersiniz.''
    Kesinlikle çok doğru. İnsanların her şeye sahip olup bir türlü mutlu olamamalarının başlıca sebebi bu. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence deeeeee Okurix... Çünkü aklımız bir yere kadar bizi tatmin ediyor ve sonrası boşluklar ve anlamlandirma geliyor. Olaki anlamlandiramadı akıl o zaman ruhumuz da bosluktaysa bocalama başlıyor.
      İyi akşamlar.

      Sil
  3. Amak-ı Hayal'i merak ediyorum. Hep olumlu yorumlar görüm hakkında. Okuma listemde bekliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle özel ve güzel bir kitap ki Amak-ı Hayal canım. Eğer almadiysan çeviriye mutlaka dikkat et. Bazıları eski Türkçe ve çok dip notlu... Yorucu oluyor..

      Sil
  4. Kitapsız asla!
    Bloglara hala yazan birilerini görmek çok güzel! Harika! :)
    Ben de beklerim efendim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, iyi ki bloglar var ve yazıyoruz. Ara ara uğruyorum blogunuza 😉

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi

Merhaba... Ulyssee ile