Biten Kitaplarım..

 


Eşimin kitaplarından biri #halime Doğan Kardeş Yayınlarından, 1960 basımı bir kitap. 

Bir Anadolu Kızının Romanı ismi gibi, Kayseri'nin bir köyünde, babasını savaşta, kardeşini de hastalıktan kaybetmiş ;anne kız yaşam mücadelesi veren bir hayat. 

Öyle naif bir Türkçe ile anlatımı var ki.... Acıtasyon yok hatta kız çocuklarının Gazi Mustafa Kemal'in talimatı ile okula gitmelerini de anlatan bir hikaye... 😊 O dönemin köy mücadelesini, yaşamı anlatan bir hikaye. 


📌 İnternete baktığımda bulabildiğim sadece şu bilgidir ;


‘Ötekinin’ hayatını başarıyla anlatan bir yazar: Grace Rasp-Nuri


Kıbrıs’ta doğan, yaşamının büyük kısmını Almanya’da geçien Grace Rasp-Nuri eserlerinde farklı kültürlerin ortak yaşamını anlattı.

Semra ÇELİK

Bugün eserleri neredeyse unutulmuş olan Grace Rasp-Nuri, yaşadığı dönemde Alman ve Türk kültürü arasında bir köprü işlevi görmüştü. 25 Nisan 1899’da Lefkoşa, Kıbrıs’ta doğdu, hayatının çoğunu Almanya’da, özellikle Darmstadt’ta geçirdi. II. Dünya Savaşı’nın sonunda, yaklaşık 45 yaşında yazmaya başladı. İlk eserleri olan ‘Dünyalar Arasındaki Ada’ ve ‘Yılan Tohumu’ otobiyografikti ve Kıbrıs’ta doğup İngiliz, Yunan, Türk kültürleri arasındaki çocukluğunu anlatmaktaydı


📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚


Yesil rengin ezoterik manasina baktığımızda; ruh mavi, akıl sarı renktir ve karışımı  ise yeşil rengi verir. Gök mavi, yer sarı 

ve ikisinin birleşimi yine ezoterik anlamda yeşildir. Yeşil doğanın rengidir ve doğaya, bitkilere, toprağa, ezoterik manada ise dünya kanunların gücü ve yetkinliğinin sahibi vurgulanmaktadır. Aynı zamanda doğu ile batı renklerinin karışımı  olan köprü vazifesi gören Orta Asya rengi olan sıcak bir renktir. Velayetin simgesi de yeşil renktir.

🍀🍀🍀🍀

Oysa insan bir ömür şikayet eder  şükredeceği yerde.

Nefesini tüketir nefsine.

🍀🍀

Hacı Bektaş Veli batinisinde, “kapı ancak fakire açılır” düşüncesi hâkimdir. Burada fakir hâli, nefsini müslüman etmiş ehlileştirmiş, dürüst ve ahlaklı , edebli olan için kullanılmıştır . Hiçbir şeyin  kendinden olmadığı kendine ait olmadığı anlayışıdır. Kendinden olmayan, kendinin olmayan, var olan her şeyi  ancak ve ancak bir amaç için vasıta kalan manasındadır. Emanettir her şey , düşünce, mal, eşya, tüm hayatında sahip olduğunu sandığı her şey ve en önemlisi de bedeni. Beden de bir emanettir. Kendisine belli süre verilenlerdendir. Beden de O’nun vasıtası ile can bulur, yine O’nun vasıtası ile Can gider beden aslına döner. Bu anlayışla idrak edebilen herkes, zaten insanlarla dost, barış ve hoşgörü içinde olur.

Ancak, idrak edemeyene, laf değil, kelimeleri hap yap?p yuttursan, bir ömür faydas? yoktur.

Nefse doymam??sa, zaman? gelmemi?se hiçbir faydas?

olmayacakt?r. Kimi dünya ister kimi ?evla. Toprak insan?, neyi dilediğini iyi bilir ve ne yapmas? gerektiğini de.

📍 📍

Ancak, idrak edemeyene, laf değil, kelimeleri hap yapıp  yuttursan, bir ömür faydası yoktur.

Nefse doymamışsa, zamanı gelmemişse hiçbir faydası

olmayacaktır. Kimi dünya ister kimi Mevla. Toprak insanı, neyi dilediğini iyi bilir ve ne yapması ge

rektiğini de.

 

 📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚

 

 
İnce Memed 3'ü pdf olarak okudum. Gerçekten de okurken size usta kalem oraları da yaşatıyor. İnce Memed ortalarda yoktur ama yapılan her olay da köyün ağaları hemen bizim İnce Memed'i suçlamaktadır. Kelimelerin ve o yörenin şivesi aktarımı müthiş.
Sadece çok fazla tekrar olması biraz beni sıktı. Bence bu da tamamen benle alakalı cünkü tekrarlar ve uzun çok uzun betimlemeler bir süre sonra yorabiliyor.
Serinin son kitabı kaldı. Yinede okunmaı gereken türk yazarlarımızdan ve serilerinden.
 
 
 
 
 
📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚





Bu kitabı Can'ım arkadaşım Umay kız için almıştı lakin benimde sayılır :))

Kitapta bildiğimiz veya bilmediğimiz, arka planda kalmış yazarların okumaya nasıl başladıklarını anlatan hikayeleri var. Kiminin ailesi, kiminin öğretmeni, okulu veya komşusu vesile olmuş. Kiminin de hayal gücü....

Özellike çizimlere bayıldım. Tudem çocuk ve gençlik dizisi basımı konusunda çok iyiler.

Yorumlar

  1. İlk kitabı merak ettim. Eski bir basım sanırım. Eski kitapları kütüphanede bulmak daha kolay, bakayım bir. İnce Memed serisi ise çok iyiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok eski bir basım ve dediğiniz gibi kütüphane de olabilir. Varsa mutlaka okuyun derim. 😊
      Selamlar, sevgiler 🌸

      Sil
  2. Halime kitabını ben de yıllar önce okumuştum.çok etkileyici bir kitaptı..İnce memed serisi güzeldi ama her kitap birbirini tekrar ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzellll, gerçekten de naif ve güzeldi Halime.
      Evet ya, biraz bu aynı olma durumu okumayı yavaşlatıyor...

      Sil
  3. Bravo Gülşah’cım harika kitaplar okumuşsun, ilkini özellikle merak ettim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım 🙏🏻 🙈 akıl ve ruh sağlığımı okuyarak korumaya çalışıyorum 😁

      Sil
  4. Ben Kitap'ı sende gördüm ve ilgimi çekti. Almayı düşünüyorum. Kızım ya da öğrencilerim için kullanabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem kendin hem de öğrencilerin için olur Şule'cim. Keyifli bir kitap 📚 🍀 Selamlar, sevgiler 🌸

      Sil
  5. Basımı tükenmiş veya bulunması zor olan kitaplar hakkında bir şeyler okumayı fazlaca seviyor ama bir yandan da okumak istemiyorum. Çünkü beğendikten sonra kitabını bulmak için çok uğraşmak gerekiyor. Öyle güzel anlatmışsınız ki şu sıralar kütüphaneleri de kullanamıyoruz pek ama aklımda kalsın kitap demekten kendimi alamıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel demişsiniz.
      Aslında anladım ki, bazı eski başım kitaplar için kütüphaneler birebir. Elbet bazen istiyoruz ki kitaplığımızda olsun kitap lakin bazı kitaplarda olmayı versin diyorum 🙈
      Selamlar, sevgiler 🌸

      Sil
    2. Ne güzel demişsiniz 🍀
      Yaş geçtikçe anlıyorum ki her kitap illaki kütüphanemizde olması gerekmez, bazen bazı kitapları kütüphaneden ya da arkadaşımızdan ödünç alıp okumalıyız.
      Selamlar, sevgiler 🌸

      Sil
  6. Sanırım hızlı kitap okuyanlardansınız. Bunun iyi mi kötü mü olduğuna karar veremiyorum. Bir başka kitaba geçiş hızı sebebi iyi olduğunu düşündürtüyor ama kitabın ayrıntılarını kaçırmak da kötü olduğunu düşündürtüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 🙈 Evet biraz hızlı okuyorum. Şöyle düşünüyorum ;listem de okunacak çok kitap var ve ben en ufak bir uygun zamanda hemen kitabıma sarılıyorum, Tv neredeyse çok az izliyorum ve kızımdan kalan zamanlarda da okuyorum. Okumadığım bir zaman düşünemiyorum.
      Tabi her kitap aynı olmuyor, bazen öyle bir kitap okuyorum ki, bir kaç gün elime başka bir kitap alamıyorum... Aklım hep o kitapta kalıyor.
      Bir de herkesin farklı oluyor tabi okuma süreci. 😊
      Selamlar.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi