Oyun Dürttüsü Juli Zeh


Daha önce yazarın iki kitabını okumuştum. Anlatım dilini sevmiştim.
Her ne kadar Kartallar Ve Melekler kitabı beni sıksa da cümleleri iyiydi yazarın
Blog arkadaşım Eren' de bana bu kitabını yolladı. Burdan bir kez daha teşekkür ederim Eren'cim.

Yer yer uzatmış olsa da yazar konu olarak iyiydi. İçinde felsefi cümleler olması aynı zamanda dikkat çekiciydi.
Bonnda bir özel okulda birbiriyle karşılaşan iki sıradışı öğrencinin, fikirlerin, ideo-lojilerin, dinlerin, barışa inancın, insan haklarının ve demokrasinin yerine pragmatizmi koymuş olan Ada ile Alevin öyküsünü anlatıyor. Babasından, insanların kararlarının aslında mükemmel prova edilmiş bir oyun olduğunu öğrenmiş olan ve oyunun, kendisine kalan son varoluş şekli olduğunu düşünen yarı Mısırlı Alev ile kendi kendini yaratmanın o yalancı, çekici, kolaycı yolu olan nitelik edinmeyi gereksiz bulan, aptallığa duyduğu nefreti zehir gibi sözlerle dile getiren Adanın öyküsünü... Kendilerini nihilistlerin torunlarının çocukları olarak tanımlayan bu ikili, tüm değer yargıları ellerinden alınmış olanların elinde kalan tek şey olan oyun dürtülerini Polonyadan iltica etmiş olan öğretmenleri üzerinde tatmin etmeye karar vererek Adaya olan ilgisini kötüye kullandıkları Smuteke şantaj yapmaya başlar. Zeh, ?iyi-kötü? ayrımının yerini ?işlevsel-işlevsel olmayan? ayrımına bırakmış, ahlağın bir endüstri normuna dönüşmüş olduğu ve gerçekliğin, kendi kopyalarını taklit ettiği çağımızda, insani bir şey hissedebilmek için kalp piline gerek duyan neslin bu iki üyesiyle ölümden önce bir hayatın varolduğuna inanan Smutekin yaşadıklarını anlatırken, bir yandan da Greenpeace ile El Kaide, Hollywood ile 11 Eylül arasındaki bağlantılara da değinerek dünyamızın bugünkü durumuna, toplumların yapısına ve insanlar arasındaki ilişkilere alışılmışın dışında bir bakış açısı sunuyor. Hukuk eğitimi de görmüş olan ve gerek analiz yeteneği gerekse üslubu ile eleştirmenlerin takdirini kazanan yazar, bu romanda değerler ve yasaların değişen zaman karşısındaki durumunun yanı sıra adalet, hukuk, dil ve gerçeklik kavramlarını da sorguluyor. 

Sadece çok fazla uzatmalar ve bu durum okuma hızınızı yavaşlatıyor.

Sevdim kitabı.

Yorumlar

  1. Gülşah ‘cım çok naziksin, ben teşekkür ederim, beğenmene çok sevindim, ben de senin gibi konuyu ilginç buldum ama yazarın uzatmaları zorladı biraz:) bu arada seni mimledim, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Eren'cim, evet yazarın dilini sevdim ama uzatmalar beni çok yoruyor. Bende tekrar teşekkür ederim.
      En kısa zamanda bakacağım Mim'in konusuna.
      Selamlar, sevgiler. :)

      Sil
  2. ivit bu yazar aklımdaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman okuduktan sonra yorumunu bekliyoruzzz :) depp
      Selamlar. :)

      Sil
  3. Sevgili Gülşah, çocuklu evin halini ben de en yoğun şekilde yaşayanlardanım. Okuyunca seni çok güzel anladım. Bu arada ortak öykü yazma çalışmasında mimlendin. Sıra sende. En güncel halini, sayfamdan bakarak devam yazarsan karışıklık olmaz. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.
      Anlayan birilerinin olması inan çok iyi geliyor Berlin Berlin.

      Her ne kadar öykü konusunda zayıf olsam da en yakın zaman da deneyeceğim. Teşekkürler.
      Selamlar. :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi