Kütüphaneler hakkında....

(Kendime inanamıyorum... Son yazımı yanlışlıkla sildim ve geri dönüşüm kutusu yok bloğun...............................çok üzgünüm)


Bu yazımda size Kadıköy'ün kütüphanelerinden bahsetmek istiyorum.
Sahi sever misiniz Kütüphane'ye gitmeyi, oradan kitap almayı?
Biz lisede iken, kulakları çınlasın hatta yazımı okuyorsa evet evet Tülay senden bahsediyorum canım arkadaşım. :)
Tülay ile Kartal Kütüphanesinden ödünç kitap alırdık. Okuma ve iade süresi 15 gün idi. Bazen ben kitabı bitiremediysem 20 günde falan da teslim ederdim. Ama oranı havasını çok severdim ki hala çok severim kütüphaneleri... Özellikel bir çok kitabı bu şekilde okumuşluğum vardır.
Kartal Kütüphanesi rıhtımda idi... Hem evimize de yakındı. Şimdi Topselvi'ye taşımışlar sanırım, yanılmıyorsam...
Evlenipte Kadıköy'de yaşamaya başlayınca burada da aradı gözlerim... Bize yakın Aziz Berker İlçe Kütüphanesi var ama pek verimli değil. 
Ara ara kitaplarımdan toparlar ve kütüphanelere bağışlarım, başkaları da okusun diye... Hemde çok sahiplenmemek adına...

Birde rıhtımda bir kütüphane var ki; aman Allah'ım içler acısı, bak şimdi ismi aklıma gelmedi ama rıhtımın arka sokağında kalıyor.
Orada yetkili biriyle konuştum, eğer isterseniz belediyeye dilekçe ile şikayetinizi bildiebilirsiniz demişti... O kadar vasattı anlayacağınız...Üzülüyorum çünkü kullanmak için giden çocuklar için hiçde iyi değildi....








2014 yılında Kadıköy Sahilin sonuna doğru Moda yoluna çıkarken, eski belediye binasını Kadıköy Belediyesi;  'Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi' (TESAK) olarak Mart 2014’te yeniden halka açık Kütüphane olarak lanse ettiler. Ve gerçekten içeri girdiğinizde o tarihi zileri görebiliyorsunuz. Aynı zamanda aydınlık oluşu, o görkemli avizeler, merdivenlerin nelere tanıklık ettiğini düşünüyorsunuz gezerken...

Birde kütüphanesinde bayağı güzel kitaplar var. Havayı solumanın sarhoşluğu ile" üye olup ödünç kitap alabiliyor muyuz diye?" sormayı unuttum...

Bende hep merak ediyordum acaba burası nasıl diye. Vaktim varken gezeyim ve biraz orada nefes alayım istedim...
Kesinlikle uğrayın, gazetenizi, kitabınızı okuyun. Hatta o sessizlikte cam kenarına oturup kendiniz dinleyin.... 

Geçmişi hakkında bilgiyi ve detayları da aşağıda ki linkten takip edebilirsiniz. :)

not: http://kultursanat.kadikoy.bel.tr/tr/kultur-merkezleri/tarih-edebiyat-ve-sanat-kutuphanesi sitesinden alıntıdır.


Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi

Açılış Tarihi 2014
Çalışma Saatleri 10:00 - 18:00
Adres Caferağa Mahallesi, Rıhtım Caddesi, No: 2/3 (Eski Başkanlık Binası) Kadıköy/İstanbul
Telefon 0216 337 86 54 / 55
Kadıköy Şehremaneti yani Kadıköy'deki İstanbul Belediyesi'nin örgütlenme tarihi 1869 yılındaki Belediye Nizamnamesi'ne kadar uzanmaktadır.
Bu nizamnameye göre İstanbul Belediyesi 14 belediye dairesine bölünmüş, Kadıköy de 13’üncü belediye dairesi olarak anılmaya başlanmıştı. İşte bu düzenlemelerin gereği olarak, o zamanki adıyla Kumluk denilen mevkide Belediye Başkanı Dr. Cemil Topuzlu döneminde Belediye Şubesi binası olarak inşa edildi. Binanın mimarı, İstanbullu Ermeni mimar Yervant Terziyan’dı. Bina, yine Yervant Terziyan’ın eseri olan Fatih Belediyesi binası ile adeta ikiz bir görüntü arz etmekteydi.
Binanın kurulduğu ve halk tarafından Kumluk diye isimlendirilen yer, denizin doldurulması ile elde edilen dolgu bir araziydi. Hem buradaki iskele binası (Beşiktaş vapur iskelesi) hem de İstanbul Şehremaneti Şubesi binası bu arazi üzerinde inşa edilmişti.
Binanın sivri kemerleri, cephede yer alan çini kaplamaları, sütunçeler ve ağırlık kulesi şeklindeki sütunları ile saçakları, devrin mimarlık üslubunu yansıtan en önemli yapısal ve dekoratif unsurları arasındadır.
Birçok tarihi vak’aya tanıklık eden bina, Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en önemli eserleri arasında yer almaktadır.
Bir süre Kadıköy Kaymakamlığı daha sonra da Kadıköy Belediye Başkanlığı olarak kullanılan tarihi bina, 1995 yılında Kültür Varlıkları ve Anıtlar Kurulu'nun onayladığı restorasyon projesine uygun bir şekilde tadilattan geçti. Kadıköy Belediyesi’nin Söğütlüçeşme’deki ana binaya taşınmasının ardından, kısa bir dönem belediye meclis toplantılarına ev sahipliği yaptı.
100 yılı aşkın bir tarihe sahip bina, sonunda 'Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi' (TESAK) olarak Mart 2014’te yeniden halka açıldı.
TESAK, bir ihtisas kütüphanesi olarak oluşturduğu kapsamlı kitap, süreli yayın, görsel materyal, CD koleksiyonu ve fotoğraf negatifi arşivinin yanı sıra bilimsel toplantı, konferans, sempozyum, seminer ve sergiler gibi nitelikli kültürel etkinlikler de gerçekleştirecek bir kültür merkezi olarak binanın tarihi misyonunu sürdürmeye devam etmektedir.
Kütüphanemiz Pazartesi günleri kapalıdır.

Yorumlar

  1. Kütüphanelerı ben cok severım, her gıttıgım yerde allem eder kallem eder kütüphane bulur kullanırım ;) Insan kütüphaneye cok alısınca kıtap da almakda zorlanıyor zamanla ;) Kutuphanelerımızın sayısının ve kalıtelerının de artmsı dılegı ıle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir dilek . :) aminnnn.
      İyi bayramlar. Sevgiler.

      Sil
  2. Ortaokuldayken ilçenin kütüphanesine üye olmuştum. Çok güzel kitaplar okudum o vesileyle. Bazen kütüphenin içinde başlardım okumaya, hoşuma giderse alırdım. Ne güzel bir konu seçmişsin, geçmişe götürdün beni :) Sevgiler ve iyi bayramlar canım ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Emine.
      Kütüphaneler hep güzeldir dimi? :)
      Sevgiler, iyi gezmeler.

      Sil
  3. Gerçekten güzel görünüyor fotoğraflarda, gidip kendin görmek nasıl hissettirir hiç tahmin edemiyorum. Kütüphaneyi gitmeyi, raflar arasında dolaşıp bir türlü kitap seçememeyi çok çok seviyorum. Ödünç aldığım kitabı başka kimlerin alıp okuduğunu düşünmek bile bana çok tuhaf hissettiriyor, sanki bir şeyler paylaşıyormuşuz o insanlarla, bir bağımız varmış gibi... Teşekkürler paylaşımınız için, iyi bayramlar :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gözde. Sana da iyi bayramlar.
      Gerçektende içi bir harika idi diğer kütüphanelere göre. Tabi bunda tarihi bir bina olmasının da etkisi var.
      Yolunuz düşerse uğrayın.
      Sevgiler.

      Sil
  4. Aziz Berker'e taaa lisedeyken bir kpmpozisyon yarışması için gitmiştim. İstanbul'a taşındığımdan beri gideyim diyorum olmadı bir türlü. Yeni kütüphaneyi de merak ediyorum, nedense herkese açık gibi gelmemişti, annemle bakalım gidip de :)

    Kadıköy çok güzel, değil mi. Eksiklikleri olsa da insan kendisini iyi hissediyor burada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Handan. :)
      Kadıköy çok güzel hemde... bekardım daha, evdekilerle konuşurken hep derdim ki; ben ya kadıköy'de yada Üsküdar'da oturmalıyım. Demek ki çok istemişim ki KAdıköy'de yaşıyorum. :)
      Başka bir havası var buranın bence.
      Bende bu yeni kütüphane için senin gibi düşünüyordum ama öyle değilmiş, halka açıkmış. Ve gerçekten de çok güzel içerisi. Fırsatınız olduğunda muhakkak uğrayın.
      Annenize selamlar, sevgiler.
      İyi akşamlar.
      İyi akşamlar.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi