Fahrenheit 451 / Ray Bradbury


Bu kitap geçtiğimiz hafta bitmişti ama bu ayki Thyke 17 grubumuzun okuma kitabı olduğundan, toplantı sonrası yazmak istedim....

Kitabı genel olarak beğendik. Arada boşluklar var gibiydi. Örneğin bazı diyologları gereksiz bulduk. Yalnız genel anlamda konu olarak, yazıldığı yıl olarak çok iyi bir kitaptı ve okunması gereken kitap diye konuştuk.
Sıkıntı bazı çevirilerde cümle düşüklüğü olması idi. Bazı diyologlar çok uzatılmışken, heyecanla okuduğumuz başka bir diyolog çok azdı.
Birde şu kanaate vardık; kitabın başında önsöz kısmı var ve hepimiz okumuştuk. Kitabın içinden bölümlerde olduğundan, önsözü kitap bitiminde okumanın daha iyi oalcağını düşündük. Olurda sizde okursanız bu kitabı, önsözü sona bırakın.
Ben kitabı fantastik konulu bir kitap olarak düşünmüştüm, oysaki toplumsal olaya bir bakış açısı içeren bir kitaptı. Zaten okurken günümüzden de parçalar buluyorsunuz.
Kitapta bir kavram vardı; oturma odası aileleri diye... öyle güzel anlatılmıştı ki; düşünmeden, sorgulamadan, televizyon izleyen, gülen, o an ne varsa bakan ailelerden yakınıyordu yazar....Düşünmemenin getirdikleri...
Daha fazla anlatmak isterdim ama böyle güzel konulu kitabın detaylarını vermek istemiyorum. Birde bu kitabın devamı olan Yakma Zevki ve Cesur Yeni Dünya kitaplarıda tavsiye edildi.
 Okuyun derim.

Arka Kapak....

Guy Montag işini seven bir itfaiyeciydi. On yıldır kitap yakıyordu. Gecenin bir yarısında yola çıkışlarını, alevlerin kitapları yutuşunu hiç sorgulamamıştı... Hiç sorgulamamıştı, insanların korkusuzca yaşadıkları bir geçmişi anlatan o 17 yaşındaki genç kızla karşılaşana dek... Montag'ın hayatındaki bütün yanlışlar doğrularla yer değiştirir o andan sonra... İşini, eşini, yaşayışını yeni bir gözle değerlendirir. Önünü alamadığı duyguları onu, asla tahmin edemeyeceği şeyler yapmaya iter. Sansüre, totaliter yönetimlere, kültür endüstrisine ve uzunca bir süredir sürdürdüğümüz yaşam tarzına yönelik en keskin eleştirilerden biri. Okuyun ve kendinizi yeni baştan kurun. 






Yorumlar

  1. Bu kitabı çok merak ediyordumi hep ismini duyduğum ama bir türlü okuyamadığım bir kitap, bu yazından sonra okurum artık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumalısın Eren :) Kitap hakkında fazla detay veremiyorum çünkü eşimde bu kitabı okumak istiyor ve detayları bilmek istemiyor :)))
      Fazla yazamıyorum :)))

      Sil
  2. Filmi de var diye biliyorum, çok ilginçmiş, konuyu da okuyunca mutlaka alınması gerekenler listeme ekledim..öyle çok kitap birikti ki:((teşekkürler canım bunun filmini de bulursan al...çok güzelmiş diye duymuştum...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Müjde Ablacım varmış, izleyeceğiz bakalım. :)
      Ah o listeler yok mu, bende de var alınmayı bekleyen kitaplar...
      Rica ederim ve bende de sevgiler ablacım.

      Sil
  3. okumadığım,duymadığım bir kitaptı.Merak ettim şimdi notumu aldım , tanıtım için teşekkürler canım , iyi haftalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Gonca'cım. Genelde bu seriyi bilenler, takip edenler biliyormuş bende okuma grubumuz sayesinde duydum.
      Keyifli okumalar. :)

      Sil
  4. Oturma odası aileleri ne güzel bir tanım.
    Çok ilginç ve hiç duymadığım bir kitap.Umarım sıra gelir okumaya...Bazen bu konuda karamsar oluyorum. Birden her şeyi okumak istiyorum çünkü:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O istek bende de fazlasıyla var Lale Ablacım. Ama listene ekle sırası gelince okumalısın. Beğeneceğini umuyorum, diğer okuduğun kitaplardan ötürü.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi