Iberia

 Dansın kamera ve ışıklarla aktarımı, görsellik bir harika. Hem kulağa hem gze hitap eden müzikal. Film olarak çekilmiş ama söz, konuşma, diyolog yok bu çekimde. Yalnız acı, öfke, hırs dans ve müzik ile öyle güzel aktarılmış ki. Her başka bir müzik ve dans gösterisine geçtiklerinde alkışlayasım geldi. Flamenko kadar güze bri dans var mı? :) Film aynı zamanda ödüller de almış. Haketmiş. Eğer danslı gösteri seviyorsanız izleyin derim...


Carlos Saura’nın İberya’sı tam bir güç birliği. Flamenko, klasik dans, bale ve modern dansın nefes kesen disiplinini, tüm yeteneği ve tutkulu yüreği ile bir araya getirmiş. Yaşayan en ünlü İspanyol yetenekleriyle çalışarak ve onları daha önce yapılmadık bir şekilde bir araya getirmiş. Onlardan sadece en iyi sonucu almakla kalmayıp onları daha da yükseklere çıkarmış.

İspanyol besteci İsaac Albeniz’den (1860-1909) esinlenen İberya, dans ve müzik ile eşsiz bir şekilde bütünleşmiş bir müzikal film. Saura’nın kamerası, bir dansçı kimliğine bürünmüş: Hazırlıkları, provaları, her sahnenin doğuşunu paylaşarak dramatik ve çekici bir ortam, tutku ve yaratıcılığın hakim olduğu dünyayı sergilemiş. İberya, anlatılacak hikayenin zaten müziğin içinde bulunduğu otantik bir müzikal. Sanatçılar, müzisyenler ve dansçılar sadece ona eşlik ediyorlar. Bu çalışma, Saura’ya olağanüstü bir özgürlük sağlamış. Hikayesi olan bir oyunda sağlanamayacak bir görüntüleme ve sahneleme yaklaşımı. İberya’da, Saura’yı sınırlayan tek şey müziğin ritmine uymak ve dansın zorunlu kıldığı iç tempoya ihanet etmemek. Gösteri gelişirken kamera, sanatçının yanında göz olma ayrıcalığını en iyi şekilde değerlendiriyor ve giderek müzikle dans etmeye başlıyor. İberya, farklı müzik parçalarının yıldız bir ekiple yeniden yaratılışı. Sara Baras, Antonio Canales, Jose Antonio, Aida Gomez ve Patrick de Bana birinci sınıf dansçı ve koreograflar. Dünyaca ünlü gitaristler Manolo Sancular, Gerardo Nunez ve Jose Antonio Rodriguez; Piyanist Rosa Torres Pardo ve Chano Dominguez, Flamenko Caz yıldızı Jorge Pardo ve yaşayan en büyük ‘’Cantaor’’ Enrique Morente ve muhteşem kızı Estrella Morente İberya’da izleyicileri müzik ve dansın doruklarına taşıyorlar. İberya, izleyiciye bütün bir müzik ve dans günü geçirtiyor. Klasik ve modern bale ile İspanyol dansı ve Flamenko’nun aynı potada eriyerek filmin ana yapısını oluşturuyor. Yaratıcı ışık ve fotoğraflarla, canlı video projeksiyonun da katkısı ile Saura tarafından geliştirilen sanatsal bütünlüğün dramatik etkisi, ayrıntılarda az ama gerçekçi olarak ilk kez bir filmde bu denli iç içe sergileniyor.
Prova ve hazırlıkların çekimi Saura’nın en sevdiği işlem. Şekillenmeye başlayan bölümlerin sahnelenmesi. Adımlar daha belirginleşiyor, alan uygun olarak ayarlanıyor. Işıklar değişiyor ve ritim belirleniyor. Her parçayı canlı yapan şey bu. Ve yönetmenin, sanatçılardan en kişisel yönlerini almasını sağlıyor.

Yönetmen : Carlos Saura
Senaryo Yazarı : Carlos Saura
Tür : Müzikal
Etiketler :
Ülke : Fransa , İspanya
Süre :

Yorumlar

  1. Farklı bir konu , farklı ve içten bir anlatım. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. İzledim..tavsiye ederim,bu harika paylaşım için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. izlemedim gülşahcım h.sonu oturup bakma zamanım olduğunda mutlaka bakıp fikirlerimi paylaşırım, anladığım kadarıyla farklı bir anlatım farklı bir tarz gibi görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın canım. :)
      Evet çok farklı bir tarz. Eşimin dediğine gre ynetmenin tüm filmleri ödüllü ve farklı oluyormuş. Seviyorsan danslı filmleri dikkatini çekebilir.
      Bu arada EsrarName kitabı nasıl gidiyor?

      Sil
  4. Görseller buradan bile dikkat çekiyor, izlemeli, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın Gonca. :) Evet harika bir görsel dans şov. Seviyorsan bak derim.
      İyi çalışmalar.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi