Sevgili Arsız Ölüm / Latife Tekin


Thyke okuma grubumuzun bu ayki kitabıydı bu kitap ve ne kadar geç kalmışız okumak için bu romanı. Yazarın okuduğum ilk romanı. 
Bence Türk Edebiyatı için harika bir roman. Özellikle anlatım dili ve kurgusu ile harika.
Bir ailenin hikayesi bu. Ve masalımsı anlatılan ama bizden bir hikaye. Köy yaşantılarının ardından şehre göç eden ve tutunmaya çalışan bir aile. Yer yer gülümseten anlatım dili ile harikaydı. Biz kitabı sonu hariç çook beğendik.
Güzel bir eser olduğundan fazla anlatmak istemiyorum belki okuyacak olanınız olur.

ARKA KAPAK:

Sevgili Arsız Ölüm, modern edebiyatımızda önceli olmayan bir dil, ses ve anlayışla kurulmuş bir romandır. Yazarın öz yaşamını da içeren bir biçimde, Huvat ailesinin köyden kente göçü, aile fertlerinin yoksulluk bilgisi ve geleneksel kültürleriyle kentteki yaşama tutunma çabalarını konu edinir. Bu romanı biricik yapan şey, yazarın anlatısında içselleşmiş olan annenin sesidir. Annenin sesi, masallar, türküler, maniler, meseller ve halk hikayelerinden oluşmuş bir sestir. Dolayısıyla, sözlü kültürün anlatı dilinin müziğini, modern dilin dolayımından geçirerek başkalaştırmış, yeni bir nota oluşturmuş ve ortaya benzersiz bir metin çıkarmıştır yazar. Anlatıya fantastik bir edebi zevk kazandıran ve kitabı 'büyülü gerçekçilik' kapsamında nitelemeye yol açan özellik, anlattığı her şeyle, örneğin kuyuyla ya da babayla aynı mesafede kalabilen, minyatür resimlere benzer bir dil ölçüsüdür. İşte, yazarın, kahramanlar ve nesnelerin gözüyle dünyayı kurmasının başarısıdır bu; kendini saklayabilmesi ve yoksulların sesindeki derin bilinci duyumsamasının başarısı... Sevgili Arsız Ölüm edebiyatımızda sevinçle karşılanmış ve Farsça'da İngilizce'ye, Rusça'dan İspanyolca'ya kadar birçok dille çevirilip, bu dillerde de benzer ilgiyi görmüştür.

Yorumlar

  1. Gülşah bir sorum olacaktı. Alıntı yapıp bloguma eklediğimde alıntı izim çok çirkin belli oluyor. Onu nasıl hallediyorsunuz. Ekle yapıştır yapamıyorum. O iz beni çok rahatsız ediyor. sende çıkmamış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımmm sorunu okuduktan sonra bloğuna baktım ve hiç bir fark göremedim. Aynı bu sayfada ki gibi gözüküyor....

      Sil
    2. Gülşahcığım, alıntı yapmıyorum. Yaptığım an sayfada alıntı yaptığım belli oluyor. iz gibi çıkıyor. o nedenle düzgün. bazı kitap arka kapak yazılarını yazmak istiyorum. oturup tek tek yazıyorum. sen yazmıyorsun değil mi? kopya yapıştır mı yapıyorsun? ben bunu yapamıyorum

      Sil
    3. Hımmm... Arka kapak yazılarını kopyala-yapıştır yapıyorum. Sonra mavi olan yazının üstüne gelip mause ile tıklıyorum kalsır seçeneğini tıklıyorum ve eklediğim yazı bu şekilde oluyor. İsterseniz nasıl bir sorun olduğunu bana ekran görüntüsünü printscreen edip gönderirseniz daha kolay yardımcı olurum.

      Sil
  2. Gülşah '' Sevgili Arsız Ölüm'' benim başucu kitaplarımdan. Okusam da okumasam da durur orada... İlk bakısı var ben de... Çok yadım bu kitap hakkında, nasıl bana geldiğini, nasıl okuduğumu sayısını unuttuğum kadar kişiye hediye ettiğimi... Çok özel bir kitaptır. Bir yere ait olamamak duygusunu çok güzel verir. Tam da öyle hissettiğim günlerde düşmüştür kucağıma...Öyle seviniyorum ki okuyanların benim gibi hissetmesine ...

    Sevgimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lale Abla kitabı öneren arkadaşımızda da ilk baskısı vardı. Bizler sonradan aldığımız için daha yeni baskıydı. Kesinlikle özel bir kitap dediğin gibi. Kitabı okurken çevremde gözlemlediğim hatta Urfa'dan göç eden komşularımız ve yaşadıkları geldi aklıma...
      Ve bende okuyan birilerinin yorumlarını okumak çok iyi...
      İyi akşamlar.

      Sil
  3. Uzun süredir okumak istediğim kitaplardan biri.
    Sanırım artık zaman olsa da okusam demek yerine, zaman yaratıp okumalıyım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karışmak gibi olmasın ama öne alıp okumalısın Nesrin, güzel ve iyi bir kitap.

      Sil
  4. Gülşahcım Latife Tekini ilk kez duyuyorum .. Sen beğendiysen kesin güzel bir kitaptır bu yüzden alacağım kitaplar listeme ekliyorum ..teşekkürler canım ..bu arada seni mimledim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende grup sayesinde tanıdım kendisini Sevil'cim. Teşekkür ederim. :))
      Mime bakacağım canım kısa zamanda.
      İyi akşamlar.

      Sil
  5. Bu kitabı bir-iki blogda daha görmüştüm :) kitap kulem erdiği zaman alacağım :)
    paylaşım için teşekkürler gülşahcım öpüyorum çok :)

    YanıtlaSil
  6. ismini çok duyduğum bir roman, sayende listeme ekliyorum, teşekkürler Gülşah'cım:)

    YanıtlaSil
  7. 20 sene filan olmuştur okuyalı ama nedense sevmemiştim, o yıllarda büyük sükse yapmıştı, sanırım zevkler ve renkler meselesi. Genelde Reşat Nuri Güntekin, Orhan Kemal ve eski birkaç isim hariç, yeni Türk romancıları bana sıkıcı geliyor nedense...:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi olabilir ama çok da yeni bir yazar değil Müjde ABlacım.
      Okuldayken bizede Kemalettin Tuğcu okuturlardı. Aman Allah'ım içim daralırdı vallahi....

      Sil
  8. Güzel bir kitaptır. Yıllar önce okumuştum sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  9. yine güzel bir paylaşım ;) teşekkürler Gülşah :)
    ve bayramın kutlu olsun canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Gonca'cım, ve sizin de bayramınız mübarek olsun.

      Sil
  10. okudum. bu yazar çok iyi. berci kristin var o da iyi.
    :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi