Mülksüzler / Ursula K. Le Guin



Mülksüzler

Yazar:Ursula K. Le Guin
Çevirmen:Levent Mollamustafaoğlu
Yayına Hazırlayan:Bülent Somay
 Sayfa Sayısı: 348
Baskı Yılı: 2005
Dili: Türkçe
Yayınevi: Metis Yayıncılık
 
Yorumum:
 Bu kitabı okuma grubunda sırası gelen arkadaşımız önermişti. Ve ne tesadüftür ki o hafta Vatan Gazetesinin Kitap Ekinde de bu yazara ve kitaplarına yer verilmişti. Biraz göz gezdirdim. Kitabı bitirdikten sonra ekte paylaşılan yazıya bende katıldım. Yazar ile tanışmamız ülke olarak biraz geç olmuş.  Hele bu kitap muhteşemdi bana göre. Kitap kapak tasarımı, içerik ve çeviride iyiydi. 
Aslında konusu hakkında çok şey yazmak istiyorum ki... ama hangisini yazacağımı bilmiyorum. Birde Lizbon'a Gece Treni'nden sonra altını çizdiğim cümleler bu kitapta da çoktu. Konusu 2 gezegende geçiyor. Birçok olgu, terim sorgulanıyor. Örneğin; sadakat, dürüstlük, adalet, yönetim biçimi, özgürlük, kardeşlik, yönetim şekli, mülk ve mülksüzlük..... ve bu kadar terim kitapta o kadar inceden işlenmiş ki.... Sizde kendi hayatınız da sorguluyorsunuz....
 Bence okuyun derim..... 
 
 
 
 
Arka Kapak

"...Vermediğimiz şeyi alamazsınız, kendinizi vermeniz gerekir. Devrim'i satın alamazsınız. Devrim'i yapamazsınız. Devrim olabilirsiniz ancak. Devrim ya ruhunuzdadır ya da hiç bir yerde değildir." Konuşmasını bitirirken, yaklaşan polis helikopterlerinin gürültüsü sesini boğmaya başladı.

"Romanım Mülksüzler, kendilerine Odocu diyen küçük bir dünya dolusu insanı anlatıyor; Odo romandaki olaylardan kuşaklarca önce yaşamış, bu yüzden olaylara katılmıyor, ya da yalnızca zımnen katılıyor, çünkü bütün olaylar aslında onunla başlamıştı.

"Odoculuk anarşizmdir. Sağı solu bombalamak anlamında değil: kendine hangi saygıdeğer adı verirse versin bunun adı tedhişçiliktir. Aşırı sağın sosyal-Darwinist ekonomik özgürlükçülüğü de değil; düpedüz anarşizm: eski Taocu düşüncede öngörülen, Shelley ve Kropotkin'in, Goldmann ve Goodman'ın geliştirdiği biçimiyle. Anarşizmin baş hedefi, ister kapitalist isterse sosyalist olsun, otoriter devlettir; önde gelen ahlaki ve ilkesel teması ise işbirliğidir (dayanışma, karşılıklı yardım). Tüm siyasal kuramlar içinde en idealist olanı anarşizmdir; bu yüzden de bana en ilginç gelen kuramdır."


Yorumlar

  1. sıkça duyduğum ve okumak istediğim yazar, sen de beğenmişsin , teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook güzel bir kitaptı kitap eylemcisi. Şiddetle tavsiye ederim. :))
      Rica ederim ne demek.

      Sil
  2. Listeme aldım Gülşah, geçenlerde kardeşimde söyleyince alıp okumalıyım artık diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyunca yorumunu merak ediyorum Aslı. Çünkü iyi bir kitap. :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi