Ikigai Japonların Uzun Ve Mutlu Yaşam Sırrı Kitabı...

Selamlar ey okuyucu!

İki gün önce bitirdim bu kitabı. İki saatte biten bir kitap. Aslında kişisel gelişim kitabı gibi görünse de aslında sizi biraz da silkeleyen bir kitap.
Uzak Doğu öğretilerini benimsediğim ve kendime yakın bulduğumu artık kaç bin kez söylemişimdir ama yine de tekrar demek istiyorum :)
İkigai Japonca'da yaşamına tutunma gayen, amacın vb. anlama geliyormuş.
Benim için başucu kitabı oldu. Eğer kendimi bırakırsam açıp okuyacağım bir kitap.

Bu şarkıyı uzun yaşayan bir teyzeden dinlemiş yazarlar. Malum artık haberlere de sık sık konu oluyor Okawai'de en uzun yaşayan insanlar bulunuyormuş ve onlarla konuştukların da ortak bir noktaya varıyorlar. Düzenli ve sürekli yaptıkları şeyler var. Mesela; torağı ekiyorlar, yeşil çay ve yasemin çayı tüketiyorlar her gün, düzenli uyku, arkadaşları ile sohbet vs...
Özellikle insani ilişkileri çok fazlaymış, günümüzde artık arkadaşlarımızın bile bir çok önemli olayını sosyal medyadan duyduğumuzu ve kutladığımızı düşünürsek.......

Kitapta çok fazla İnsanın Anlam Arayışı /  Viktor E. Frankl'inin kitabından da alıntılar, benzeşmeler ve karşı görüşler var.
Temel mantık süreklilik ve düzen aslında.
Tabi sağlıklı beslenme, egzersiz ve ruhumuzu da iyi beslememiz gerektiğini vurguluyor.
Kitabın bana iyi gelmesinin sebebi bir yandan da bu oldu. Çünkü öğrendiğim bir çok öğreti de ruh-beden-zihin üçlüsü çok önemli yaşamımızda.
 Kendim de uzun zamandır şikayetçi olduğum bir şey vardı. Öncelikler sıram şaşmıştı biraz. Mesela en ufak boşluğumda işim varsa bile hemen kitabıma elime alıp okuyordum ve diğer yapılması gereken işimi erteliyorum. Birde hızlı yaşıyorum sanki her an bir şey olacak gibi hissediyorum oysa ki öyle bir şey yok...
Ya anı kaçırırsam diye her şeyden biraz yaparak zamanı kaçırıyorum aslında.
Aynı anda birçok şeyi yapmak istiyorum falan filan liste uzar bende... bu bir örnekti sadece.
Oysa ki hani Kızılderili bir deyişi vardır; insanlar o kadar hızlı yürüyor ki ruhları arkadan geliyor( böyleydi sanırım değilse bile ana fikir buydu )
Evet yavaşlamam gerekiyor ve önceliklerimi belirleyip ondan sonra da bana kalan bolca zamanda da kitaplarımı okumalıyım. Yoksa birçok şeyden kopmaya başlıyorum.... Aslında bazı şeyleri neden böyle yaptığımı biliyorum da... bana kalsın.
Özellikle doğru nefes ve meditasyon önemli aslında hayatımız da. Bunu bir fark eder ve kavrarsak çok şey değişiyor bedende...
Bir de birkaç egzersiz vardı kitapta. Aklıma en çok yatanRajio taiso videosu için bir tık
bu egzersiz oldu. İki videodan oluşuyor ve tüm bedeni çalıştırıyor.
İŞte böyle, kitabı çok anlattım biliyorum normalde çok detay vermeyi sevmiyorum kitaplar hakkında sanki büyüsü kaçıyor gibi geliyor ama bu kitap başka.







Yorumlar

  1. Merak ettiğim bir kitap ama okunacak çok kitabım var diye almamıştım. Alayım da okurum bi ara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o evde bekleyen okunacak kitaplar, bu biraz ara kitap gibi oldu bana. Birde bir oturuşta bitmesi de iyi geldi.
      Selamlar Kadriye Hn.

      Sil
  2. Gülşah ben de merak ediyordum bu kitabı. Öte yandan almakla almamak arasında da kararsızım. Hep aynı şeyler aslında. Meditasyon yaptığım bir dönem vardı mesela. Çok iyi gelmişti bana. Sonra bıraktım. Neden dersen bir sebebi yok. Yetişemedim. her şeyi yapmak istiyor, hiçbir şeyi yapamıyorum. Şimdilerde yine aklımda ama yine bir başlangıç yapamıyorum. Vücudumu çalıştırmam gerektiğini biliyorum. elimden geldiğince spora gidiyor, en azından yoga yapmaya çalışıyorum. Diyeceksin ki düzenli yapıyor musun? YOk, nerde????
    Sonra sakin olmak. Benim başarı kazanmam gereken en önemli konu bu. Sinirimi, öfkemi kontrol etmem lazım. Sinir öfke derken hep işten kaynaklanıyor. Sakin kalma işini halledebilsem, olayların beni yormamasını sağlayabilsem benden mutlusu ve huzurlusu olmayacak ama yok. İş dedin mi streste onunla birlikte geliyor. Bu kitabı eline aldığına göre anlattıklarının hepsini tekrar okumaya ihtiyaç duymuşsun demektir. Ben hep öyle yapıyorum. Hiçbiri bilmediğin şeyler değil ama tekrar anımsamak, hayatına sokmak istiyorsun. Ne bileyim ya?
    Şu hayat telaşı biraz yavaşlasa, azıcık durulsa ne güzel olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende o arada kalmıştım; alıp-almama. Çünkü İnstagram'da o kadar çok görüyordum ki, itici gelmişti. Sonra nette okudum falan derken alayım dedim. İyi ki de almıştım. Bir dönem meditasyon yapmıştım bende, hatta ara ara bazı geceler yine yapıyorum tabi zorluyor beni ara verince...Yoga en çok yapmak istediğim bir şey bir ara evde denendim ama ruhen hazır değilim sanırım, yada hazır olmak ne demek henüz bilmiyorum.
      Öfke kontrolüm çok iyidir hatta sakin biriyimdir. Bende uzun zamandır başka bir şey baş gösterdi belki de son yaşadığım üzüntü sebep oldu bilemiyorum ama bir çok şeyi ağırdan alıyorum, erteliyorum, "yaparız" diyorum sonraya bırakıyorum... sanırım bazı duygularım tükendi ve onları toparlamam lazım. Geçen gün kızım "anne mutlu musun?" dedi bende "kızım ben hep mutluyum hayatımızda sen varsın çünkü" dedim. sonra neden sorduğunu sordum bana ne dedi biliyor musun ÖZlem? " anne yüzün gülmüyor hiç"....... bu beni çok üzdü çünkü normalinde keyifli biriyimdir kolay kolay yüzüm düşmez ama arada oluyor işte....
      Stres gerekli fazlı zarar diyor kitapta. Dediğin/m gibi bu kitap ara ara açıp okuyup bizi biraz sirkeleyecek türde o yüzden sebdim.
      Çalışıpta stressiz gün pek olmuyor azaltman dileğiyler, iyi çalışmalar Can'ım.

      Sil
  3. Çok güzel bir kitaba benziyor. Benzer hisler içindeymişiz, hayatta bir şeylere yetişememe herşeyi hızlı süratli yaşama gibi benimde kendimde farkettiğim ve beni huzursuz eden bir durum vardı. Çabucak tüketme. Aslında günümüzün derdi bu, bizi de bir şekilde etkisi altına alıyor, ruh beden ve zihin olarak çok rahat ve sağlıklı bir durumda olamıyoruz pek çok etken sebebiyle ya da koruyamıyoruz, o yüzden daha bilinçli olmak ve kaybolduğumzuda çıkış yolu için ışık tutacak bir kitap sanki, tavsiye ve bilgi için çok teşekkürler.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir kitap Derya samimice tavsiye edebilirim.
      Yorumunu okuyunca doğru kelimeyi buldum sanırım "tüketme, tükenme" bend ki sorunda..
      Bir de bir çok şeyi yarım bırakıyorum uzun zamandır. Bir zamanlar yengeme kızardım. Çünkü her işi yarım yapardı. Örneğin; salonu toplarken bardağı mutfağa götürmeye giderdi bir bakmışsın yengem mutfağı toplamaya başlamış. Sonra başka odaya geçerdi ordan hop yarım bırakıp iğer odaya geçerdi. Sonra sohbet ederken de yakınırdı; iş yetiştiremiyorum diye. Bendee ona kızardım ama şimdi ben öyle oldum... bu da demek oluyor ki daha fazla iş yükü aslında.
      Selamlar sevgiler :)

      Sil
  4. Japon kültürünü çok severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bendeee çok seviyorum, özellikle öğretilerini sık sık okuyorum.
      Selam ve sevgilerimle ;)

      Sil
  5. Bu kitap okunacaklar listemde :)

    YanıtlaSil
  6. Benim de okumak istediğim kitaplar arasına girdi yazıyı okuyunca. :) Biraz aradım fakat pdf'ini bulamadım. Bir fikri olan var mıdır acaba? :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.
      Pdf'si var mı yok mu bilmiyorum Adsız.
      İyi günler.

      Sil
  7. Japon kültürü ile harmanladığım İkigai kitap yorumum ilginizi çekebilir. Paylaşım için teşekkürler.
    https://forestofnoreturn.blogspot.com/search?q=ikigai

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi