Turgenyev, Colonia Dignidad, Testere Ve Ev Hali....



Selamlar efenim.

Tatilin son günlerine geldik. Bu hafta iki film bir kitap bitirmiş olarak yazımı yazacağım. :)
Bu hafta biraz sakin geçti. Bir tanıdığımızı ziyarete gittik. Ora da konuşma esnasında konu kitaplara, eğitime geldi. Orta Okula giden kızına okul verilen klasik kitapları konuştuk.
Bana göre bazı klasik kitaplar o yaş çocuklar için çok erken. Örneğin "Anna Karanina" yı ortaokul çocuğu okuyup napıcak. İçinde aldatma, aşk, ihanet ve sonunda intiharla gelen ölüm var....
V.S......... Bazı kitaplar ilerleyen yaşlar da farklı yaşanmışlıklarla okunduğunda daha anlamlı oluyor.

Gelelim bana.
"Babalar Ve Oğullar/ İvan Sergenyeviç Turgenyev

Aslında kitabın arka kapak yazısında konunun Rus Edebiyatının önemli eselerinden biri.
İçin de felsefe, aşk, savaş, sohbet ve eleştiri bolcana var. tek eksik olan Baba Ve Oğullar arasında ki diyalog. Başlarda öyle gözükse de kitabın ilerleyen sayfalarında Nihilist( kendini öyle tanımlayan ve davranan, kendini öğrenci yetiştirmeye adayan" Bazarov ve Arkadyn ile geçiyor. Hayatı sorguluyorlar, aşkı, aristokrat yaşamı küçümsüyor.
Özellikle köylü-efendi ilişkisini de iyi sorguluyor.
Tabi baba-çocuk arasında ki eski nesil-yeni nesil anlatımı, zamana ayak uydurma ve eğitimin önemi de vurgulanıyor.
Rus Edebiyatın da sevmediğim daha doğrusu okurken beni yoran tek şey isimleri.... Ne uzun Ya rabbim... söylerken de okurken de gözüm yoruluyor yahu :)))

Bu kitabı da uzuuun zaman önce almış ama anca sıra gelmişti. Bir solukta okunan bir kitap. İŞ Kültür yayınları çevirisi konusunda iddialı ve iyilerde. Özellikle klasik kitap alacakmış ilk bu yayınevine bakıyorum.



İki filmden biri Colonia

Çok etkilendiğim bir film oldu.
İnternetten bakındığım da olayların gerçek olması da ayrı bir üzücü.... Aklım almıyor insanların bu zalimliğini...... Colonia Dignidad, 1961 yılında Şili’de Alman cemaat lideri Paul Schäfer tarafından 1961’de kurulan bir koloni. Ve sadece 5 kişi kurtulabilmiş. Film de aşk sahneleri dışında diğer her şey gerçekmiş. Ve tarikatın kurucusu yıllar yıllar yıllar sonra suçlu bulunup hapse atılmış.Yüzlerce kez çocuk istismarı ve başkaca insanlık dışı suçlardan 33 yıla mahkûm oldu. Schäfer, 2010 yılında bulunduğu Santiago cezaevinde ölmüş.  Ama yaşamlar, işkence gören, tacize uğrayan çocukların yaşamı..... offf. içim daralıyor resmen izlerken, okurken.... ama gerçek......işte ne kadar gözümü kapatabilirim ki....
İzlemediyseniz izleyin..... iyi bir filmdi....


Testere kabusum olacak sonunda... hem daralıp da hem de merakla serisini izlediğim filmlerden....
Bu son filminin de kurgusunu beğendim....

Bu haftayı da böyle kapattım. Yazımı yazdım, sizleri okudum, müziğimi açtım; Lorenna Mckennit'imi de açtım. çayımı da aldım, kitap okuyacağım. :)
İyi hafta sonları şimdiden.



Yorumlar

  1. Babalar ve Oğulları okuduğum güzel kitaplardan. Klasikler deyince aklımıza Rus Edebiyatı geliyor. Çoğunluk Rus yazarlarına ait olsa da Latin Amerikalı yazarlarda beğenilerim arasında. Filmi izlemedim henüz, tavsiye ve paylaşım adına teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rus Edebiyatı güzel ama bir dönem hep aşk, entrika ve ihanet üzerine olmuş eserler Mukaddes Hn.
      Rica ederim selamlar, sevgiler. :)

      Sil
  2. Efsane testerenin sonuncusu bu ha. Gençken izleyebiliyordum ama şimdi feci tırsıyorum, o ebeple ben bu filmi izleyemem.
    Diğer filmi not ettim, mutlaka seyredeceğim ama. Konusu oldukça ilginç. gerçek yaşamdan alıntı içermesi de ayrı güzellik katmıştır eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evettt diğerlerine göre sönük ama Şebnem. Yada biz artık alıştık bazı karelere :)
      Colonia filmi çok etkileyici bir dram filmiydi. Bir göz at islersen yorumunu beklerim.
      Öpüyorum.

      Sil
  3. Merhaba, Klasikler çok iyi :) Colonia da çok etkileyiciydi gerçekten , gerçek olması şaşırtmadı , insanoğlu olarak her işin ... çıkarabilme yeteneğimiz var ne yazık ki :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki... Eylem...
      İyi geceler, keyifli haftasonunuz olsun.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi