Bab-ı Aşk kitabı....

Şems'i ilk Kimya Hatun kitabını okuduğumda tanımıştım ve merak etmiştim. Yüreğime dokunmuştu. Ve ruhumu besleyen kitapları, kişileri okumayı seviyorum. İyi geliyor. Daha sonra Aşk kitabı ile bir kez daha karşılaştım kendisi ile. ( Mevlana'nın ayrı bir yeri vardır bende) Sivri dili, kimseyi takmayışı, sadece yolunda kendisine yoldaşlık yapacak dostuyla muhabbeti sarmıştı beni. Sonra Amhet Ümit/ Bab-ı Esrar  kitabı ile devam etti... Sonra bir kaç tane daha aldım bu tarz kitaplar. Aşkın Gözyaşları'da güzeldi. 2 tane daha var Mevlana-Şems ilişkisini anlatan okunacak kitabım. :) Ve Mevlana'nın Makalat kitabını almıştım bundan yaklaşık 1,5 yıl önce, okunmayı bekliyordu. İyi o zaman okumamışım, eminim ağır gelecekti. Ama şimdi daha çok bilgiliyim Mevlana ve hayatı ile ilgili. Mesnevi'yide okudum. Tamam mıyım? hayır ama daha bilinçliyim derim. Hani peyganber efendimiz de belirtmiş ya; bilerek yapılan bir ibadet bilmeyerek yapılan bin ibadetten daha hayırlıdır diye... Bazı bilgiler için önceden hazırlık yapmak iyiymiş.
Örneğin Kuran-Kerim kitabımızın türkçe açıklamasını okuyorum. İlk okuduğumda anlayamamıştım, eksik bir şeyler kalmıştı. Sonrasında bu tarzda kitaplar okudukça anlamaya başladım. Ve her okuyuşumda daha bir bilinçleniyorum. Yüce Yaradanın bizden nasıl bir kul olmamızı istediğini, haklarımızı ama aynı zamanda karşımızdakinin haklarına nasıl saygı duymamız gerektiğini, koruyup kollamamız gerektiğini öğrendim. Canlıyı sadece "insan" olarak algılamamız gerektiğinide. Taşın bile Allah'ı zikrettiğini düşünürsek.... Konuşamayan canlılardan farkmız var diye onlara zulüm etmemiz gerekmediğini hatırlatmama gerek yoktur diye düşünüyorum.
                                   Kitaptan uzaklaştım hemen toparlıyorum....

Öğrenci hazır olmayınca öğretici gelmezmiş. Hazırım diye düşünüyorum ve öğreticilerime yavaş yavaş yakınlaşıyorum. :)
Kitap daha çok Şems üzerine; Mevlana da var ama Şems ve hayatı, yaptıkları, söyledikleri ile ilgli. Evet sivri dilliymiş ama hak edenlere, hem öğretici olmuş hem öğrenen... herkes başaramaz bence, çok şey bilipte dinlemeyi.... Yalnız çok fazla yazım hataları var buda okurken bilen kişiyi rahatsız ediyor.....

2-3 saatte bitirilebilecek bir kitap ama altını çizdiğim çok cümle olunca bir günümü aldı. Eğer bu tarz kitapları okumayı seviyorsanız okuyun derim.


Bazı alıntılar. :

  • Ayrılık insanı pişirir, düzeltir.
  • Sevenin gözü kör, kulağı sağır olur...
  • Nefsini bilen, Allah'ı bilir.
  • Bilgi sahibi olmak ile bilmek farklıdır. Bilgi sadece hafızanın bir parçasıdır. Bu halinle ancak alim olarak kalırsın. Bilmek varlığımızın parçasıdır. Bu halinle de ancak arif olursun. Bilmenin ötesine ermek ruhumuzun maveraya yolculuğudur. Bu halinle de aşık olursun. Şimdi söyle Mevlana sen nesin?
  • Neyi yemekten ve yapmaktan korkuyorsan onu yeme ve yapma...
  • Aynanın yüzünde bir kusur görürsen onu aynadan bilme; aynada sonradan olmuş bil!..
  • Ben insanı ilk görüşte tanırım" diyen kimse büyük hata içindedir...
  • İnsan aciz kalınca, o acizlikten ya bir aydınlık ya da bir karanlık belirir. Çünkü İblis acizliği yüzünden karanlıkta kaldı. Melekler ise yine acizlikleri dolayısıyla aydınlığa çıktılar. Mucize de böyle yapar secdeye kapanırlar...
Hangisini yazacağımı şaşırdım öyle vurgun cümleleri var ki....
Hadi bana iyi günler, size de tabi. :)))

Yorumlar

  1. çok ilginç kitaplar gerçekten, ben de merak ettim, itiraf ediyorum hiç Mevlana kitapları okumadım oysa kitaplığımızda kaç ciltti hatırlamıyorum Mesnevi dururdu babam çok meraklıydı çünkü..bu arada sivri diline rağmen hayatta kalması şans:)çünkü o dönemde sivri dili olanlar, hele hele hiciv yazarlarının, şairlerinin başlarına neler geldiği malum:)öğütleri yerinde kimseyi ilk görüşte tanımak mümkün değil, bir yılda bile tanımıyoruz yeri geliyor...değişir kişiye göre...yalnız melekler nasıl aciz olabilir adı üstünde melek!???aklım durdu..Mevlana yaşıyor olsa da sorabilsek kendisine..ama sen kitapları bitirince belki bir cevap bulabilir bizimle de paylaşırsın çok merak ettim..sevgiler Gülşah'cığım
    yine uzun yazdım başını ağrıttım:(

    YanıtlaSil
  2. çok severim mevlana ve şems ile ilgili kitapları :) benim de ilk tanışmam Elif Şafak'ın Aşk kitabı ile oldu tanışmam.sonra Ahmet Ümit Bab-ı Esrar,ardından Mesnevi,sonra Aşkın Gözyaşları serisi ile devam etti :) bu da benim için güzel fikir oldu hemen alıcam :)

    YanıtlaSil
  3. @Müjde Ablacım uzun yazman hiççç başımı ağrıtmıyorsun, seviyorum yorumlarını...:)) rahat ol lütfen.
    Bu arada Mesnevi okunmalıdır diye düşünüyorum. Ve sivri dilinden ve Mevlanayla muhabbetinden; Şems öldürüldü ... Mevlana'yı sevenler tarafından. Bir gece vakti ve kuyuya atıldı diye bir söylenti var. Fakat cesedi bulunamamış. Sivri dilli Hallac-ı Mansur var hayatını merak ettiğim. Çünkü bu kişiyide El-Hak dediği için idam etmişler. Demek istediği manayı bilmeyenler. Çünkü çok sofu düşününler okumadığından bazı manaları anlayamıyorlar. Bu arada bende uzun yazdım sen de sıkılma... :)))))
    Melekler aciz çünkü İnsan onlardanda üstün ablacım. Birde burdaki acizlik bizim yaşadığımız anlamda değil anladığım kadarı ile. Biraz derin bir konu bir başlık altnda anladığım kadarı ile yazarım.

    YanıtlaSil
  4. Muhteşem bir özet olmuş.Harikasın kardeşim.

    YanıtlaSil
  5. @Kardeşim Teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
  6. okadar güzel ifade etmissinki yüregine saglik tam benim sevdigim tarz kitap hemen listeme ekliyorum :)paylasim icin tskler

    Mein Blog/Blogum

    YanıtlaSil
  7. @Guzelgul rica ederim. İyi okumalar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi