Moğollar'ın Efendisi Cengiz Han / Harold Lamb

 Bu kitapta bitti hemde bir solukta. Yazarın anlatım dili, sade ve akıcı, tarihlerle sıkmıyor sizi. Gerçi biraz tarih bilgisi verseymiş iyi olurdu ama...
 Anlattıkları fazlaca akılda kalıyor dil-inden dolayı. Okurken "amma barbarlarmış" dedim. Gerçi kitabın kapak resmindeki Cengiz Han'ın ifadesine bakılırsa normaldir tabi. Okuma-yazmaları olmadığından işlerine yaramayan her şeyi yakıp, yıkıp, öldürüyorlarmış. Ve esir aldıkları kişilerede bazı görevler verip, işi hallettiler mi direk idama.... Geride kendilerinden olmayan kimseyi bırakmıyorlarmış. Kendi yasaları var ve o yasalara uymayanlarında cezası ölüm. Savaş teknikleri ve bir çok savaşı kazanmları... diğer komutanların, ülkelerin dikkatini  çekmiş. Amaçları topraklarını büyütmek, aldıkları topraklarında hükümdarı olmak. Zamanında olmuşta ama oğulları kendisi kadar akıllı olmadıklarından, bir çok şeyleri günümüze kadar ulaşamamış.Mezarı memleketindeki ormanlık alanda bir ağacın dibine gömülmüş ve kimse öğrenmesin diye bir kişi başında beklemiş, daha sonrada yakmışlar. Günümüzde de hala mezarını bilen bir kişi dahi yok.
Kitap okunmalı hatta okutulmalı, güzel bilgiler var Cengiz Han'a dair... Okursanız bilgili, keyifli okumalar. :)

NOT: Kitabın piyasa fiyatı 10,00 TL. Kadıköy rıhtımda yeni açılan bir kitap evinden 2,00 TL'ye aldım. İyi ki almışım. :))

ARKA KAPAKTAN...

Yedi yüz sene var ki bir adam, neredeyse bütün yeryüzünü zapt etti. Dünyanın yarısına hâkim oldu ve insanlığa, kendisinden sonra birçok nesiller boyunca devam edecek olan bir korku saldı.

Hayatı boyunca birçok lakaplar aldı. Ona, "BüyükKatil" dediler, "Tanrının Bir Cezası" dediler, "Mükemmel Savaşçı" dediler, "Taçların ve Tahtların Hâkimi" dediler. Fakat biz onu en çok "Cengiz Han" adıyla tanırız. İnsanlara hükümdar olmuş birçoklarının aksine, bu adam, bütün lakaplarına lâyık olduğunu gösterdi...

Kiyat kavminin şefi Yesügey'in oğlu Temuçin, babasının Tatarlar tarafından öldürülmesinden sonra kabilesi tarafından terk edilerek, geride kalan ailesiyle birlikte yokluk ve sefalet seneleri geçirdi. Çocukluk çağının bu zorluklarının güçlendirdiği Temuçin, hakkı olan mirası elde etmeye azmetti ve sadece bunu başarmakla kalmadı: Önce Han ilan edilen Temuçin, 1206'da Moğolistan'ı birleştirdi ve "Cengiz Han" unvanını aldı. Öngütlerin ve Uygurların Cengiz Han'a katılmasıyla, Türk - Moğol ittifakı güçlenerek devam etti ve Sibirya üzerine keşif harekâtıyla, Cengiz Han'ın seferleri başladı. Yapılan seferlerle Çin vergiye bağlandı. Naymanlar üzerine girişilen harekâtla Moğol İmparatorluğu'nun sınırı Harzem sınırlarına dayandı. "Nasıl Gök'te bir tek Tanrı varsa, yeryüzünde de tek bir Han olmalıdır" diyen Cengiz Han, Harzem üzerine yürüdü. Maveraünnehir’i ele geçirdi, Fergana ve Termiz'e hâkim oldu. Urgenç, Baktra, Merv, Nişabur yerle bir edildi. Hindikuş sıradağları, Cengiz Han'ı durduramadı. İran'ın kuzeyi, Gürcistan, Don ovaları, Cengiz Han'ın askerleri tarafından yakılıp yıkıldı. Harezm ordularının kalıntıları, İndus'a dek kovalandı. Cengiz Han, 1224'te, yardımcılarının Çin'in kuzeybatısında seferde oldukları sırada öldü.Geride sadece devasa bir imparatorluk değil, küçük çarpışmalar dışında hiç yenilmemiş bir ordu, mevcut yasaların derlenmesiyle oluşturulmuş ve kendi adını taşıyan Cengiz Yasası ve kaynağını Türk ve Moğol inanışından alan bir düşünceyi miras bıraktı.

Yorumlar

  1. Çocukken filmini izlemiştim ta ilkokulda filandım hayal meyal hatırlıyorum meğer ne zalim adammış hiç sevmedim! Tam bir vandal ve manyak ya zaten tüm dünyayı fethetmek isteyenlerin beyninde bir arıza olduğuna inanıyorum, Hitler, Napolyon..hepsi aynı kumaştan..la bi durun la, tüm dünya sizin olacak diye dünyayı kana bulamak niye?

    YanıtlaSil
  2. Ben de Bozkır Kurdu adında Cengiz Han ile ilgili bir kitap okumuştum yıllar önce.O da güzeldi.Doğan kitaptan çıkmıştı.
    Kitapları yayınevleri ile hatırlamak nasıl bir psikopatlık yaaaa :)

    YanıtlaSil
  3. @Müjde Abla bunların genlerinde var... Atalarıda hırslı, dünyaya hakim olma konusunda... :) Ve yazdığın gibi barbarlık konusunda feciler. Hiç bir şekilde acımadan öldürüyorlarmış...

    @okuryazar naneşekeri Harikasınız o zaman, bazı kitaplarını yayınevleri ile hatırlarım ama yazar o yayınevi ile hep çalıştığından sanırım. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi