Modern köle.... Ne güzel yazmışsın Z. Livaneli...

 
Normal Yazı Boyutu Orta Yazı Boyutu Büyük Yazı Boyutu
27.03.2012

Modern köle

Zülfü Livaneli - zlivaneli@gazetevatan.com
Zülfü Livaneli
Hafta sonunda, TBMM’nin parlamento olduğunu bilmeyen üniversite öğrencisi basında tartışılıp durdu.

Kendisine “Atatürkçü” dediği için ona sahip çıkanlar da oldu, böyle bir soruya cevap veremediği için onu yerden yere vuranlar da.

Öğrenci ise gazete bile okumadığını, daha çok “Survivor” izlediğini söyleyerek savundu kendisini.

Ve bence, milyonlarca öğrencinin sözcüsü gibiydi.

Çünkü Türkiye’de kimsenin bilgi edinmek, kültürlü olmak, öğrenmek, evrensel değerlere ulaşmak gibi bir derdi yok. Okula gitmenin tek bir amacı var, o da diploma.

Ne kadar cahil olursan ol ama bir diploma kap, çünkü iş bulmak için o kâğıda ihtiyacın olacak.

İşte gerçek bundan ibaret.

Sık sık bu memleketteki derin cehaletten yakınıyoruz ama asıl kastettiğimiz, okula gitmeyenler değil. Çünkü onların hiç olmazsa geleneksel kültür değerleri var.

Asıl sorun diplomalı cehalette.

Değerli hocaları tenzih ederek söylüyorum ama genel olarak bu ülkedeki öğretim üyelerinin kültür düzeyini ölçseniz nasıl bir ortalamaya ulaşırsınız acaba?

Türkçeyi doğru dürüst konuşamayan üniversite hocaları, elindeki kâğıdı bile okuyamayan parti liderleri, basit bir gazete yazısını okuyup anlamaktan aciz üniversite öğrencileri... Aynaya baktığımız zaman gördüğümüz tek gerçek bu.

***


Cehalet küstahlıkla kol kola yürüdüğü için işin bir de saldırganlık boyutu var.

Eliniz değerse, gazetelerin internet sitelerini açın ve yazıların altına yazılan okuyucu yorumlarına bir göz atıverin. Ya da YouTube gibi paylaşım sitelerindeki mesajları okuyun.

Karşınıza çıkacak olan şey kapkara, zifir gibi bir cehalet ve bolca küfür. Ağza alınmayacak sövgülerle dolu sözüm ona yorumlar. Üstelik bu sövgülerde en ufak bir zekâ pırıltısı, bir espri de yok. Sadece analar ve cinsellik çevresinde şekillenen iğrenç, faşist klişeler.

Eğer genç kuşakları yıllar boyu vıcık vıcık bir arabesk magazinle yetiştirir, futboldan başka hiçbir konuyu önemsemeyen bir nihilizmin propagandistliğini yaparsanız, elde edeceğiniz sonuç böyle olur elbette.

Ama bu durumun, çoğunluğu rahatsız ettiğini zannedersek yanılırız. Korkunç cehalete üzülen yine sizlersiniz, bizleriz.

Yoksa herkes durumdan memnun.

Çünkü bu cehaletle yetiştirilen çocuk, içinde yaşadığı sistemi sorgulayamayacak, biraz Allah kitap, biraz da bayrak vatan laflarıyla oyları sağılacak ve ömrü boyunca tüketim toplumuna hizmet eden bir modern köle olarak yaşayacak.

Saçına jöle sürünce, ayağına bir kot geçirince mutlu olacak, tuttuğu takımın attığı golle orgazma ulaşacak, kafası dizilerle, magazinle hoşafa çevrilecek ideal yurttaş formülü.

Sistemin istediği modern köle tipi böyle. Bir ömür boyu üç kuruşa çalıştırılacak, iktidar partilerini ve uluslararası şirketleri semirtecek, kendisi de salaklar için yaratılmış bir sahte cennette mutlu olduğunu düşünerek AVM’lere koşup duracak. Sonunda posasını çıkarıp atacaklar onu bir kenara.

Eskiden köleler hiç olmazsa ayaklarına geçirilen prangaların farkındalardı, şimdikiler zincirlerini bile göremiyor.

Durumun vahametini anlatan bir örnekle bitireyim yazıyı: Son günlerde ekranlarda Adolf Hitler’in “erkek adam şampuanı” için kullanıldığı reklam filmini gördünüz mü? Hitler ağzından köpükler saçarak ve Türkçe haykırarak ekranlarımızda.

Vatana, millete hayırlı, uğurlu olsun. Bugünleri de görecekmişiz.

Yorumlar

  1. konuya çok hakim değilim, çünkü tv izlemiyorum ancak yaptığınız genel tespitlere katılıyorum.Tek bir şey eklemek istiyorum , öğrenmeye bu kadar kapalı bir millet oluşumuza çok üzülüyorum, NEDEN diye çığlık çığlığa haykırmak istiyorum .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende üzülüyorum ve neden olarak bireyselliği, özgürlüğü anlayış biçiminin farklılığından kaynaklanıyor sanırım. Birde duyarsızlaşmaya başlıyoruz sanırım...

      Sil
  2. O kadar güzel anlatmış ki... İnsanın oturup halimize ağlayası geliyo...Ben ki bir öğretmenim, ben ki bu tarz insan yetiştirmek için programlanmış sistemin paydası olmamak için işimden oldum, az kaldı mesleğimden de olacağım... Sırf cahil, kağıt sahbi insanlar yetiştirmek istemediğimden, eğitimin oyunla olmayacağını anlatmaya çalıştığımdan işimden KOVULDUM. İçi öyle düğüm düğüm ki... Ne anlatsam ne desem yeterli olmuyor. Çok bilinmeyenli bir denklem nedenler, sonuçları ise ortada....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşimde öğretmen ve öyle çok eksiklik var ki, öğrencilerde, velilerde, okulda, yönetimde.......
      Memurlukta fazla sivrilmemek gerekiyor sanırım..

      Sil
  3. Hakikaten eline sağlık Livaneli'nin, ben başladığından beri Kenan Işık'ın yarışmasının sıkı bir takipçisiyim Gülşah'cığım, o yüzden bu kızı da izledim, sadece bu kız değil şimdiye kadar izlediğim yüzlerce yarışma programında ne doktorlar, ne mühendisler, ne öss de derece yapanlar, ne Boğaziçi Üniversitesi mezunuyum diye hava atanlar gördüm, çoğu rezil oldular! Mesela dün akşam öss'de derece yapmış bir genç "iğne ipliğe dönmek" in ne olduğunu seyirciye sordu! Tamam ben de bazen hiç duymadığım deyimlerle karşılaşıyorum ama bu o kadar duyulmamış bir deyim mi? Biri de Kuğu Gölü çalındı ve bilemedi, ekşi sözlükçüler yazmışlar Kuğu Gölü'nü herkes bilmek zorunda mı? E kardeşim kimse size ne kadar klasik müzik eseri varsa hepsini çalar çalmaz tanıyın demiyor! Orkestra şefi olsanız tanımayabilirsiniz binlerce eser var ama hiçolmazsa Mavi Tuna valsi, Kuğu Gölü, Karmen insan birazcık ilgi gösterse bu üçünü bilse fena mı olur? Diploma nedir ki? Genel kültür aileden gelir işte senin gibi okumayı seven bir ailede yetişen çocukken daha genel kültür birikimini kazanmaya başlar..doktor olmuş ama kazma neye yarar? Bu arada akşam tonton bir teyze çıktı bayıldım bayıldım perşembe günü yine o çıkacak:)))izlemiyorsan izle herkes hayran kaldı:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belirli programlar dışında televizyonu açmıyorum Müjde Ablacım. Genelde 22.00 den sonra olan tartışma programlarını izlemeyi seviyorum, bir de Okan Bayülgen'in programını seviyorum. bu sene güzel konulara değiniyor...
      Biliyor musun Müjde Abla; okuma sevdam aslında aileden gelmiyor, evet ailem gezmeyi, görmeyi çok severdi ve çok gezerdik ama okumayı ben lisede sevmeye başladım ve o yıllardan beri çantamda kitabım, elimde kitabım olmadan yapamıyorum..... Aslında ailede bir yere kadar sanırım.
      Ama haklsın ki bazı oturmuş bilgileri bilmeyen bir gençlik var....

      Sil
  4. 2012 Kitap listenize baktımda, 2012'ye daha yeni girdik. Ne kadar çok kitap okumuşsunuz. :))) Tebrikler doğrusu. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, ev hanımı olunca zamanda bol... Helede benim gibi okumayı da seviyorsanız.... deymeyin keyfime. :)))

      Sil
  5. Müthiş bir yazı, elinize sağlık, kesinlikle katılıyorum görüşlerinize. Nedense toplumumuzda bilgili olmak küçümsenirken, cahil olmak "havalı", gerçekten üzülüyorum. Bu arada "kim 1 milyon ister?" yarışmasına katılan arkadaş için en kötüsü de sanıyorum "uluslar arası ilişkiler" bölümünde hem de son sınıfta okuyor olması, gerçi bu yarışmaya katıldığına göre eminim "kültürlü" biri olarak tanınıyordur:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cahillik, cehalet bu çağda çok yaygın ama kimse kendine kondurmuyor... Genel Kültür çok eksik çokkk

      Sil
  6. Çok pardon, ben yazınınızın altıntı olduğunu şimdi fark ettim, bu güzel yazıyı paylaştığınız için çok teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi