Yeşimtaşı Yolu / Thierry Zarcone

Bu kitabı D&R'dan indirimden aldım. Aslında kitap hakkında hiçbir fikrim yoktu. Önce kitap ismi sonrada arka kapak yazısına istinaden aldım. Bugün bir solukta okudum. Konu olarak YeşimTaşı, çıkartılışı, önemi, kervanlarla yolcuklukları, zamanında bu taş için yapılanlar anlatılıyor. Arada resmedilmişte. İlginç ve okunası bir kitap.
  Zamanında çook önemli bir taşmış YeşimTaşı ve İpek Yolu denilen yolları kullanırlarmış.Çin İmparatorları için büyük önem taşırmış, güç simegesiymiş bir nevi. Fakat bu taş Orta Asya'da, Doğu Türkistan'da çıkartılıyormuş. Çin'de satılıyormuş.Ve çok zahmetli işlemlerden geçiyor işlenirken. Taş yapı olarak çok güçlüymüş, çıkartılırken dikkat edilmeliymiş çünkü yerinden çıkartıldıktan sonra zedelenmesi daha kolaymış. İşlenmesi daha da zormuş. Bir çok aşamadan geçiyormuş ve İmparatora sunuluyormuş. Bir çok efsaneye, masala konu olurmuş bu taş. Bu taş ile tesbih, kemer, porselenler yapılıyor, işleniyormuş. Bu yere gitmek için çölden geçmek gerekiyor, fakat bu çölleri aşanda çok az kişi. Bir çok kişi susuzluktan ve kum fırtınasından dolayı ölüyormuş.
Birde işin dini ve siyasi tarafı var tabi. Böyle yazıyorum ama okurken su gibi akıp gidiyor kitap. Yalnız çok fazla Çince kelime ve isim olduğundan arada duraksamalar oluyor. Daha detayını anlatmayayım değil mi? :)))

Kitap Açıklaması 

Doğu-batı yönünde seyreden ipek ve çay kervanları ne denli önemliyse, doğuya, yani Çine batıdan, yani Orta Asya ve Türkistandan at ve yeşimtaşı taşıyan tüccarlar da en az o kadar kârlı ve itibarlı bir ticaretin içindeydiler.Thierry Zarcone, Yeşimtaşı Yolunda, Türkistanda çıkarılıp Çinde satılan, Çinliler için benzersiz bir dini ve siyasi önem taşıyan, yang ilkesinin en kusursuz temsili olarak kabul edilen, gizemli yeşimtaşının tarihsel serüvenini, yeşimtaşı ticaretinin yapıldığı yollar üzerindeki kentlerin, vahaların, seyyahların öyküleriyle birlikte anlatıyor.

Yorumlar

  1. sen benden çok kitap okuyorsun gülşah ve ben seni çok kıskanıyorum :) şaka şaka :) ama maşallah diyeyim, mükemmel okumalarına hayranım, üstelik yeşim taşıyla ilgili hiç bir fikrim yokken..
    sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Bende benden çok okuyanları kıskanıyorum Gülçin, sorun yok. :))))))))
      Evde pek uğraş olmayınca çalışırken okuduğumdan daha çok kitap okuyuyorumm :))
      İyi haftasonu şimdiden.

      Sil
  2. Yarın Ankara'da kitap fuarı açılıyor gidip bakmalı.Alıp okumalı.Sevgiler.Tavsiyeye teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, bir göz atın belki ilginizi çeker.
      Keyifli haftasonu. :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi