Ev Hali, Sevdalım Hayat Z.Livaneli ...

 Artık Umay akşamları erken yatıyor... Bize de vakit kalıyor. Sabahlarıda erken kalkıyor... Benim için hem iyi hem kötü. Gece artık çok geç saatlere kadar oturamıyorum. Oysaki yazın ne güzeldi üçlere dörtlere kadar oturuyordum.
Okul düzenimiz artık tamamdır. Çocuklar nasılda adaptepe oluyorlar yeniliklere... 👧
Okul kavramı oturdu kafasına bizim kızın. Yeme düzeni bile değişti. Okulda öğlenci olduğundan, tek öğün besleniyorlar ve eve aç gelmiş oluyor. Önceleri tek çeşit yerdi ve bir saat sonra falan diğer yemeği isterdi. Şimdi iki çeşit yemeği aynı anda yiyor.
Hatta uyumadan önce de ya tost, ya ekmek peynir yada biraz çorba içip yatıyor.
Sanıyorum bu gidişle yemediği yemekleri de yiyecek okul sayesinde. :))

Yeşillikleri bu şekilde saklamayı nette görmüştüm deneyeyim dedim. İnsatgram'da gelen yorumlar da eğer buzdolabında saklamazsam ve suyunu değiştirmezsem çabuk bozulacağını söylemişti arkadaşlar.
Gerçekten öyle... Hele o suyu nasıl fena kokuyor..
Benim derdim buzdolabında da uzun süre dayanmamasıydı.
Burdan yeni evlenecek olanlara sesleniyorum. İÇİ GENİŞ BOZDOLABI ALIN.
Benim gibi dar alırsanız; hem yiyecekler çabuk bozulur hemde tıkış tıkış olunca buzlanma sorunu yaşarsınız benden demesi... 
Velhasıl böyle de olmadı çünkü bu kavanozları buzdolabına koyarsam yemeklere yer kalmıyor, bende eski usul havlu kağıda sarıp buzdolabı poşeti ile sebze bölümüne koydum..


Geçenler de bahsetmiştim Kobo'dan size. Almak istediğim bazı kitapları bu siteden E-Kitap olarak almıştım. Bunlardan biri de Zülfü Livaneli'nin Sevdalım Hayat kitabı idi.
Nasıl bir hayattır dedim okurken.
Öncelikle aydın bir kişiliği var ve hep de öyle olmuş hayatı boyunca. Çocukluğundabile böyleymiş.
Gerçekten de bazı şeyler, bazı yaşam biçimlerimiz çocukkende ortaya çıkıyor ve biz büyükler farkına varırısak o yönde çocuklarımıza örnek olabiliriz.
Çok zor dönemlerden geçmiş yazar.
Oysaki tek derdi, tek yaşama biçimi okumak, yazmak, üretmek olmuş hayatında. Ama o kadar çok engellenmiş, kıskanılmış ki...
Hem sağ koldan hem sol koldan....
Birde parti yanlısı olmaması da etkili olmuş.
Aslında yazarı ilk bu kitap ile okumak lazım. Çünkü yazdığı kitapların nasıl ortaya çıktığını, konularını daha farklı bir gözle okuruz diye düşünüyorum...

İçimi acıtan en çok işkence görmesi ve sürgün yaşamsı konuları oldu.
Ki hala içim acır o sokakta kavga edenleri gördükçe.....

Duyarlı, hassas, bir döneme ait anı-biyografi kitabı idi.
Birde okurken eşinin sabrına ve ona destek olmasını çok takdir ettim.. Kolay değil göçebe gibi yaşamak, eşini bir anda içeri almaları ve sebei yokken bile görüşememek...

Velhasıl iyi bir kitaptı...

Yorumlar

  1. Gülşahcım Sevdalım Hayat benim de kitaplığımda bekliyor. Bu arada senin hediyen olan Çocuk Yasası'nı bitirdim :) Yakında paylaşacağım, tekrar teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdalım Hayat hem acı hem tatı anılarla dolu bir kitaptı Gamze'cim. Nasıl bulduğunu merak ediyorum ve yazını bekliyorum :) Rica ederim canım. İyi çalışmalar.

      Sil
  2. Nasıl bir şeydir gece üçlere, dörtlere kadar oturmak yahu? Beni iki gece buna zorlasalar üçüncü gece katil olurum. Yılbaşı akşamları bile söylene söylene gece ikiye kadar ayakta dururum. Benim için gece önce kitap okunur, sonra uyunur. Gececi insanlara gıpta ederek bakıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımmm enfes bir duygu gece oturması :)))) Bıraksan sabahlarım Özlem'cim ama şimdilik erken yatmayla idare ediyorum. Erken yatma saatim de yine 12'den sonrası. Gecenin ayrı bir ruhu var gibi hissediyorum ve bana çok iyi geliyor.
      Karşı komşum akşam on gibi yatıyorum sabah da erkenden kalkıyorum der hep sohbette... bende şaşarım erken nasıl deliksiz uyuyabiliyor diye...

      Sil
  3. Benim de yeni evleneceklere tavsiyem en büyük boy yatak almaları zira çocuklarla birlikte yatılmak zorunda kalınan bir dönem var illa ki..

    NOT: Ben de gececi olmayanlardanım. En geç 12'de yatmam lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da doğru Elif'cim; çamaşır makinesi de öyle :)
      Bu çocuklar bizim yataktan ne zaman vazgeçecekler yahu...( heç çok keyifli hem bel ağrılı bir gece oluyor ama napalım, kokularına, sevgilerine değiyor:) )
      Bu aralar kızdan dolayı bende erken yatıyorum ama sabaha karşı çok uyanıyorum..

      Sil
  4. Ben üçlere dörtlere kadar olmasa bile gece geç yatmayı sabah geç kalkmayı seviyorum. Gün kısalıyor sanki ama yine de seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah en geç 9.30 gibi kalkmak iyi geliyor bana. Sanırım bunda uyumanın zaman kaybı olduğunu düşünmem yatıyor.
      Sevgiler Mihriban Abla.

      Sil
  5. Gecede hayat var. Ben de gececiyim:) Saat 02.00 en erken yatma vaktim. Sevdalım Hayat okuduğum bir kitap. Ben de çok sevmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var hmde ne güzel bir hayat var sevgili Kaystros :) Sevgiler iyi haftasonları. :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi