Biten Kitaplar...İmkansızın Şarkısı, Kavgam Serisi Ve Vejetaryen

Geçtiğimiz haftalar da elimde ki kitapları da okuyup bitirdim. Geceleri daha çok okudum. malum havalar güzelleşince parklar bizi bekliyor ve uzun saatler de kalıyoruz dışarıda/parkta.

Dün kızımızın ilk 23Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı gösterisi vardı. Okulda kutlandı ve çok güzeldi.

İçim/iz pırpır idi. Kendi okul zamanlarım geldi. Kreşe gitmemiştim ama ilkokul ve orta okulda gösterilere katılır ve statlar da yapılırdı kutlamalar. Okuldan topluca çıkar, sıra halinde, önde bando ile giderdik stada. :)

Artık kutlanmasa da statlar da kalbimiz de hep olacak bu coşku, sevinç. Asla ve asla Atam'ızı n ve ona inanan halkın, şehitlerimizin bizim için verdiği mücadeleyi...hep minnetle, saygıyla hatırlayıp kutlayacağız.


🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉


 Bu kitabını çok sevdim Haruki Murakami'nin.
37 yaşındaki ana kahraman Toru Hamburg’a yaptığı uçak yolculuğu sırasında Beatles’in “Norwegian Wood” -Türkçe isme de ilham kaynağı olan- şarkısını dinlemesi ile başlar.
Anılar onu 20 yıl öncesine, üniversite yıllarına götürür. En yakın arkadaşı Kizuki intihar etmiştir. Kizuki’nin kız arkadaşı Naoko -ki ablası da aynı yaşlarda intihar etmiştir- ise bu trajik olayın travmasını yaşamaktadır. Aynı acıyı paylaşan Watanabe ve Naoko birbirlerine daha da yaklaşırlar ve birlikte olurlar. Bu olaydan sonra Naoko, kendi isteğiyle sanatoryuma yatar.  
Tabi bundan sonra bir geriye dönüşler bir günlerine doğru dönüşlerle anlatılır.
Aslında gerçekten de büyük bir travmadır bence en yakın arkadaşının, kardeşinin intihar etmesi.
Daha sonra hayatı sorgulama başlar kahramanlarımız, arkadaşlar arası diyaloglar, hayata bakış açıları, yaşam biçimleri bizim gençlerin yaşam biçimlerine göre farklı.
Okurken düşündüm; lise çağında ki hangi gencimiz tek kalıyor yada arkadaşları ile kalıyor, çalışıyor para kazanıyor. Elbet çalışan, çalışmak zorunda kalan gençlerimiz var.
Bir diğer konu da ; Ölüm de aşk kadar önemli bir konu kitapta ama genel kullanılan anlamının çok ötesinde. “Ölüm yaşamın karşıtı olarak değil, parçası olarak vardır” cümlesinde de dendiği gibi ölümü trajik, hayatı kesintiye uğratan bir öğe olarak değil; akışın bir parçası. Bu yüzden de farklı ölümler ve intiharlar, imkan verdikleri başka olaylara açılan kapılar gibi bir izlenim bırakıyor insanda.

 🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉

 Geçen sene almıştım seriyi. Çok ses getiren kitaplardan bu seri. Ve okuyan herkes de çok beğenmiş.
Anlatı kitabı bir nevi günlük gibi.  Çocukluğundan, ailesinden, yaşamındaki mahallesinden, anne-babasının ilişkisinden, kendisi-babası ilişkisinden detaylı bir biçimde anlatıyor.
Belki bu kadar ince detaylara girmese daha çok severdim kitabı. Çünkü anlatı kitaplarını severim.
Ve gerçekten de zordur aslında kendi hayatını anlatmak. Ki yazarın ailesi de kendisini dava etmişler; her bir şeyi detaylı anlatıp ifşa ettiği için.
Okudum ve "tavsiye eder miyim?" kısmında karasız kaldım. Çünkü gereğinden fazla uzun anlatılmış geldi bana ve yer yer sıkıldım.
Onun dışın da karar size ait....


 Uzun uzun anlatmak isterdim, nette biraz bakındım o kadar çok detaya giriş yaparak anlatmışlar ki kitabı..... Ben sadece hissetiğim kadarını paylaşmak istedim.

  🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉🎊🎈🎉

 Son kitabım da "Vejetaryen"

Han Kang, 2016 başında yaptığı bir söyleşide vejeteryanlığın “İnsanların şiddetini, masumiyet olasılığını sorgulamak, aklı ve deliliği tanımlamak, başkalarını anlama imkanı, son sığınma ya da son kararlılık” gibi boyutları olduğunu anlatmış. Vejeteryanlığın, veganlığın felsefi boyutuyla tartışmasını yaparken “insan olmayı”, “insanının yarattığı vahşeti” tartışmış oluyor aynı zamanda. İnsan olmaktan vazgeçmek bir tercih olarak mümkün müdür, üzerinde konuşmaya, yazmaya değer.

 Demiş. Kitap çok etkiledi beni. Çünkü içeriğinde ki sorgulamala, içsel hisler ve yaşama dair bakış açısı çok samimi idi.
Aslında sert bir kitap. O yüzden okurken yer yer rahatsız olabilirsiniz. Ama bu olumsuz anlam da anlaşılmasın.
Her şey evli, tek düze ama sorunsuz giden bir çiftin bir sabah karısının uyanıp buzdolabında ki tüm et ve türevlerini çöpe atması ile başlıyor.
"Bir rüya gördüm" diyor kadın ve daha fazla anlatmıyor...
Tabi merak ediyorsunuz ve başlarda ilk 50 ayfayı neredeyse soluksuz okudum. Üç bölümden oluşuyor ve modüler kitap gibi düşünün, hepsi birbirine bağlanıyor sonunda. Sonra da sizi ters köşe ediyor.

Okumadıysanız not edin derim, iyi kitaplardandı.

YAZAR HAKKINDA;

Vejeteryan’ın yazarı Han Kang Güney Koreli. 1970’te Gwangju'da doğmuş. On yaşındayken Seul'e taşınmışlar. Yonsei Üniversitesi'nde Kore edebiyatı okumuş. Annesi ve kardeşi de yazar. Yazarlığa şiirle başlamış. 1993’te şiirleri, daha sonra da öyküleri yayımlanmış. Öyküleri ile çeşitli ödüller kazanmış. İlk kitabı 1995’te çıkmış. Beşi roman altı kitabı var. 2013 Yazı’ndan beri Seul Sana Enstitüsü’nde yaratıcı yaratıcı yazarlık dersleri veriyor ve şu anda altıncı romanı üzerinde çalışıyor. Vejeteryan 2007’de Kore’de yayımlanmış, yirmi binin üzerinde satmış. Sinemaya uyarlanmış. Dokuz dile çevrilmiş. İngilizce’de yayımlanan ikinci romanı. Kitap 2015’te İngiltere’de, 2016’da ABD’de çıkmış. NYTimes Book Review 2016’nın en iyi on kitabından biri olarak seçmiş. 

Yorumlar

  1. En çok vejeteryan kitabı ilgimi çekti. Son zamanlarda vejeteryan olma konusunu ciddi ciddi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap güzeldi gerçekten de. Yalnız Kadriye Abla kitapta anlatılan Vejetaryen'lik detaylı, sağlıkla ilgili değil. Söylemek istedim.

      Sil
  2. Murakami'yi çok severim, İmkansızın Şarkısı'nı çok önce okumuştum. Vejeteryan'ı daha yayımlanmadan bloguma okuyun diye yorum olarak bırakmışlardı benim de çok ilgimi çekmişti ama sonra sanki rahatsız edici olacakmış gibi geldi ve okumadım. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kitap çok güzel ama evet sette aynı zamanda. Eğer Japon, Kore Edebiyatı seviyorsanız bunu da okursunuz Gül Hn.
      Selamlar iyi akşamlar. 😊

      Sil
  3. Imkansizin sarkisi'ni cok severek okumustum Gulsah,hatta yeniden bu sefer Turkce okumak istiyorum.Vejeteryan'i cok merak ettim.Bugunlerde vejeteryan olmayi cok dusunuyorum.Vegan olabilirmiyim bilmiyorum ama en azinsan vejeteryan olsam sanki hem kendime hem dunyaya iyilik edecekmisim gibi geliyor.Bakalim gelen gunler ne gostericek,kitabi not aliyorum,tesekkurler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok sevdim ve kendimden de parçalar bulduğum bir kitap oldu İmkansızın Şarkısı.
      Vejetaryen olmak zormuş gibi geliyor bana. Dünyanın bir dengesi var ve o denge de sadece otobur olmazmış gibi geliyor, elbet bu benim düşüncem. 😊
      Kitap güzel ama ismi seni de yanıltmasın. Sağlıklı beslenme anlamında vejetaryenlıktan çok hayat hikayesi var. Kocaman öpüyorum iyi geceler ☺️😙😙😙

      Sil
  4. Gülşah'cım ne kadar geniş bir okuma yelpazen var, bravo valla:) imkansızın şarkısını okumuştum, güzeldi, filmini de tavsiye ederim hatta görüntüler çok güzel:) knausgaard'ı merak ediyordum, bir denemek isterim, vejeteryan'ı ise senin bu yazından sonra listeme ekliyorum, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım tek tarz okumayı sevmiyorum Aslında burada bir kaç kişi daha yazınca anladım ki çeşit iyi geliyor ruhuma. Nefsim, ruhum için tasavvuf okumayı, aklım ve keyfim içinde içinde yaşanmışlıklar olan kitapları okumayı seviyorum Eren'cim. Bu da beni besliyor ve geliştiriyor. 😊
      Kitap beni o kadar etkiledi ki henüz filmini izlemeye hazır değilim.
      Kavgam serisini seversin gibime geliyor.
      Vejetaryen çoook iyiydi, okuduktan sonra yorumunu bekliyorum canım.
      İyi çalışmalar selamlar.

      Sil
  5. Vejetaryen, listeye alınmıştır. Tam da son aylarda et gördükçe annesinden erkenden ayrılan buzağılar, mezbahada ağlayan hayvanlar aklına gelen bir garip kafası karışığa dönüşmüşken. :/ Tavsiye için çok teşekkürler. Sevgiler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. :)
      Vejetaryen olmak ayrı bir mertebe bence... Yediğimiz,içtiğimiz ve bedenimize sağlıklı ürünlerin başın da hayvansal gıdanın da geldiği düşünülürse.
      Yalnız kitapta anlatılan daha çok insanın vahşetine yönelik vejeteryanlık.
      Selamlar sevgiler.

      Sil
  6. Ben de vejeteryan'ı merak ettim.

    YanıtlaSil
  7. İmkansızın Şarkısı okumak istediğim bir kitap. Yorumunu görünce bir an önce başlayasım geldi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlayın bir an önce çoook güzel bir kitaptı sevgili Mukaddes'çe. 😊 İyi geceler selamlar.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi