Marcel Proust, Anatole France ve Filmler....

Canım Proust'un Kayıp Zamanın İzinde serisinin son kitabını okumaya başladım. Öncesi de pdf olarak indirdiğim " MARCEL PROUST YA DA BİR ROMAN YARATMAK/ MEHMET RIFAT"  incelemesi olan kitabı okudum. Aslında seriye başlamadan önce okusaymışım iyiymiş. Çünkü kitapta hem karakterler hakkında hem de Proust'un yaşamı hakkında detaylar vardı. Böylece mekan ve karakterlerle, olayların örgüsü daha bir kafamda netleşti.


Gerçekten de yazarı okumak kolay olmuyor.  Yer yer durağanlaşsa da anlatmak istediği " zaman ve an"a dair cümleleri çok derin. Bir kere başladınız mı bırakmak istemiyorsunuz. İyi ki arkadaşım Ayla vesilesi ile daha fazla ertelemeden başladım bu seriye....Tabi her ne kadar maddi açıdan zengin de olsa Proust, yaşamı kolay geçmemiş,özellikle de sağlık sorunları yakasını bırakmamış. Bir de o yaşamı çok iyi gözlemlemiş.

 


 

 Pazar günü "HER ŞEYE EVET" filmini izledik. Çok ama çok eğlenceliydi. Umay kadar bizde çok eğlendik izlerken. Tabi ertesi sabah Umay "evet günü" yapmak istedi. :)


Konu anne ve çocuk ilişkileri olunca zorluklar, anlaşmazlıklar olmaması imkansız gibi. Hep bi çatışma oluyor ve olacakta....


Bu ara "YOUNG SHELDON" nı izlemeye devam ediyoruz. Bing Bang teori dizisini de keyifle izlerdik. Bu ufak halide fena Sheldon'un :) bu kadar akıllı bir evladım olsun ister miydim bilemiyorum?




"ADALET BİRLİĞİ 2" filmini izledik. Aslında bu film tam bir sinema filmi lakin şartlar malum artık tv de izliyoruz. Oysa ki sınemada ki ses sistemi ve dev ekranda daha bir keyifli.

Tabi konu bilindik, diğer oynayan filmlerden sahneleri birleştirerek bir son çekmişler. Beklentinizi fazla yüksek tutmayın yeter. :)


Bu diziye bayıldım. Ve iyi ki mini dizi, uzatmamışlar. Resmen ters köşe yaptı son iki bölümde...Özellikle rüyalara ve mistik yaşama inanıyorsanız seversiniz bu diziyi... Bir kişiyi sevmenin hem de körü körüne sevmenin sonucu bir insanın neler yapabileceğini izliyorsunuz... Saplantı ne fena bir huy.... Ne birini böyle sevmek isterdim ne de böylesine sevilmek....

 

 

Mart ayı 1Nobel1 klasik grubumuzun kitabı "KIRMIZI ZAMBAK / ANATOLE FRANCE" idi.

1921 yılında Nobel Ödülü almış bir yazar. Özellikle konu zenginler ve seçkinler arasında geçer.
Tabi için de kocasını aldatan Madam, kocasının gözü politikadan başka bir şey görmeyen, ressamlar, şairlerin olduğu buluşmalar...
📍 Anlatım dilinden dolayı sevemediğim bir kitap oldu. Soğuk ve sanki eksik gibi hissettim. Sayfalar ilerlemedi gibi hissettim. Lakin şunu da belirtmek isterim ki bana böyle geldi, bu tarz sevenler için ideal bir kitap.
📍📍📍📍
Romana, Anatole France’ın çalkantılı özel yaşamının da yansıdığı, yazarın 1888’de tanıştığı Madam Arman de Caillavet’yle ilişkisinden esinlenmiş olduğu söylenebilir. Kırmızı Zambak, seçkinler ve sanatçılar çevresinde geçer, siyasal yaşamdan ilginç yüzler ve davranışlar, şaşırtıcı şairler ve sanatçılarla karşılaşırız. Ama özünde, dönemin Floransa'sında geçen bir aşk öyküsü anlatılır.... Der arka kapakta.



Yorumlar

  1. Ciddi ciddi ve merakla okuyordum "ertesi sabah Umay "evet günü" yapmak istedi. :)" kısmında bastım kahkahayı :-))) Her konu ayrı güzel ve sevdiğim alanda idi. Keyifle okuduğum bir sayfa oldu, teşekkürler.(Adalet Birliği'ne torpil geçebilir miyim? Onu bir ayrı seviyorum :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Mai gülmek serbest, çocuklar bu konuda çok akıllı 🙈
      Teşekkürler sayfam adına. 😊
      Adalet Birliği'ne torpil her zaman önde gider. Ben de çok seviyorum bu seriyi. Sadece bir öncekilerle birleşmiş bir film olunca beklentiyi biraz aşağı çekmiş gibi. İyi seyirler.
      Selamlar. 😊

      Sil
  2. Proust'a dair yazılmış en iyi kitaplardandı. Ben de çok sevmiştim. Bu kitabın devamında Alain de Botton'nun "Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir" kitabını öneririm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekledim listeye, sağol. 😊
      Selamlar, iyi akşamlar.

      Sil
  3. young sheldon benim de listemde :) rifat ın kitabını okudum. iyi tabi. botton un da iyi. proust üzerine başka kitaplar da çıktı. kafka ve proust diyorum yani yirminci yüzyılın en iyileri :) maşallah verimli bir yazı olmuş bu :) şu eğlenceli aile filmini de izleyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifli dizilerden Sheldon. 😊
      Ekledim listeye Botton kitabını da Deep.
      Kafka bi tık önde gibi bende 🙈
      Film çok keyifliydi, izle seversin.
      Selamlar iyi akşamlar. 😊

      Sil
  4. Filmleri izlemek üzere not aldım. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifle izleyin, :)
      Selamlar, iyi geceler.

      Sil
  5. Her Şeye Evet dikkatimi çekti:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok keyifliydi, hele bu dönem de iyi geldi Sezer. 😊

      Sil
  6. kayıp zamanın izinde'ye başladım da devam edemedim Gülşah'cım ama tekrar deneyeceğim inşallah:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de zor, durağan bir okuma oluyor. Ama inan devam ettikçe, detaylar oturdukca başka bir dünya okuyor gibisin Eren.
      Uygun zamanda önemli tabi Eren'cim.

      Sil
  7. Evet günü bence hiç fena bir fikir değil ahahahaaaa :) Tabi bunu bana yapsınlar :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi fikir aslında, ben de benim kıza diyeyim 😁😂

      Sil
  8. Proust’un serisini bitirmeyi bende istiyorum:)
    Her şeye Evet filmini kızım izledi o da çok beğenmişti, teşekkürler değerli önerilerin için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Darısı size Maviye :)) bende sona geldim ve içim heö rhat hem de buruk. O kadar alıştım ki her ay bir kitabını okumaya...
      İyi akşamlar, selamlar. :)

      Sil
  9. Gözlerinin Ardında'yı izlemeyen azınlıktanım. Herkes o kadar övdü ki bu yıl bitmeden izlemeye çalışacağım. Mini dizi olmasa izlemem çok daha sonraya kalırdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy iyi ki uzatmamışlar Şule, fazlasını bünye kaldırmazdı. Tadında güzel ve başarılı bir dizi idi.
      Müsait zamanında mutlaka izle ama :)))

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi