Petersburg'lu Usta / John Maxwell Coetzee

Kitap Açıklaması

ALDIĞI ÖDÜLLER: 2003 Nobel Edebiyat Ödülü 1896 yılının sonbaharında, ünlü Rus yazarı Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, gönüllü bir sürgün olarak yaşadığı Almanyadan Petersburga çağrılır. Ellisine merdiven dayayan, mutsuz ve öfkeli yazar, alacaklılarına yakalanma tehlikesine, gizli polisten korkmasına rağmen sahte bir ad kullanarak döner Petersburga. Üvey oğlu Pavelin gizemli ve beklenmedik ölümüdür dönüş nedeni. Kederli Dostoyevski, çok sevdiği halde uzak düştüğü Pavelin ölümünün ardındaki sırrı öğrenmeden huzur bulamayacaktır. Oğlunun ölümü intihar mıdır, yoksa cinayet mi? Pavel, üvey babasını sevmiş midir, yoksa ondan nefret mi etmiştir? Şiddet eylemlerine girişerek devleti ve tüm kurumlarını devirmeye çalışan devrimci Neçayeve bağlılık yemini edenlerden biri midir? Dostoyevskinin, Pavelin ev sahibesiyle girdiği erotik ilişki nasıl sonuçlanacaktır? Ünlü yazar, Pavelin ölümünün izini sürerken kendi kimliğiyle ve hayattaki duruşuyla ilgili kabul etmesi güç gerçeklerle de yüzleşmek zorunda kalır. J.M. Coetzee, romanında Dostoyevskiyi yeniden yaratırken zoru başarıyor; bir başka yazarın, Dostoyevskinin kafasının içinden yazıyor; insan zihninin kimi zaman son derece itici çelişkilerini cesaretle ve riske girerek ortaya koyuyor; kurduğu dünyada ve yarattığı karakterlerde, Dostoyevskinin romanlarının karanlık ortamını, ruhsal çözümlemelerini ustalıkla yansıtıyor. Petersburglu Usta aynı zamanda müthiş bir değişimin eşiğindeki Rus toplumunun da dönemsel bir tablosu.


Bu kitabı karşı komşumun eşi göndermiş, severim diye düşünmüş. Sevdimde...  Okurken o kadar garip bir duygu geldi ki; sanki yazarla içiçeydim. Anlatım dilini sevdim. Kelime veya cümle oyunlarını severim, bu kitapta da vardı.  
Dostoyevski bu sefer karşımıza duyarlı bir üvey baba, sevgili, eş, siyasi olarak çıkıyor. Oğlunun gizemli ölümünden sonra yaşadığıe yere gidiyor hatta odasında kalıyor, en son giyindiği gömleği giyiyor, ona biraz daha yakın olmak için. Çünkü zamanında yapamadıkları için pişmanlıkları var.....
Ölüm olgusu, eksik kalan hayatlar güzel işlenmiş... Keyifli bir kitap okumanın tadı bir başka... :)

Yorumlar

  1. keyifle okuyanın düşüncelerini paylaşmak daha daha güzel. Sevgiler. Güzel bir paylaşımdı.

    YanıtlaSil
  2. Çok ilginçmiş!!Dostoyevski'nin hayat hikayesini çok uzun yıllar önce okumuştum, yazarını şu anda hatırlamıyorum çünkü kitap Üsküdar'daki evde kalmıştı, kurşuna dizilmekten kıl payı kurtulduğunu, yıllarca adi suçlularla, katillerle aynı koğuşlarda yattığı satırlar çok etkilemişti, ne çileler çekmiş okurken inanamamıştım ama üvey oğlu olduğunu bilmiyordum, mutlaka okunması gerekli bir kitap, sağol valla iyi ki tanıtmışsın..çok merak ettim şimdi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Müjde Ablacım. Bende okurken yer yer şaşırdım. Bu kitapta daha çok üvey oğlu, evliliği, pişmanlıkları ve siyasi hayata bakışı aktarılmış. :)

      Sil
  3. bloğunuz çok iyi.
    çeşitli ve kaliteli.
    ama fotoğraf seçimleriniz biraz kötü.
    fotoları büyüttüğünüz de kalite düşüyor.
    bence orjinal boyutunda bırakmanız da fayda var.
    sadece tavsiye idi.
    dinlediğiniz için teşekkür ederim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler hypo. Önerileri her zaman dinlerim. Eşimde seninle aynı yorumu yapmıştı :))))) ama eklediğim kalite bu şekilde yada bir yerde düzeltmem lazım. En kısa zamanda bu fotoğraf ekleme kalitesini halledeceğim. :)
      İyi pazarlar.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi